| | | |

БСП и ДБ седнаха на една маса да преговорят ВИДЕО

Допускам, че първият ни разговор ще бъде по-лесен, защото сме съавтори на програмата, която сме оставили за разглеждане. Разбира се, ще поговорим по програмата, но бих искала да ви информирам как вървяха разговорите с другите партии.

Това каза лидерът на БСП, вицепремиер и икономически министър в оставка, Корнелия Нинова преди началото на преговорите с ДБ. Двете партии се срещат, за да говорят дали е възможно ново коалиционно правителство с мандат на БСП.

“Дадохме възможност на ИТН да изразят своята позиция, ако имат допълнителни бележки и предложения. Ще ви запозная с това, което те предлагат, но е удовлетворително, че приемат програмата и я допълват с добри предложения и мисля, че няма да срещнат и вашата съпротива.

Сега за нас е по-важно да декларираме волята за формиране на кабинет с две части – политики и програма и ако постигнем съгласие, ще говорим за персонален състав и структура на МС”, допълни тя.

“Благодарим ви затова, че сте се нагърбили със сериозната задача да намерите формула, около която да съставим правителство. Както знаете, за нас е важно и бих искал да изкажа удовлетворение от подхода ви, да гледаме на третия мандат като конструктивен и колективен мандат.

Радваме се, че стъпваме на програмата, която изготвихме заедно. Гледаме на това като втори опит за първи мандат. Ще се включим по-активно в процеса, когато има кандидатура за премиер от страна на ПП”, каза Христо Иванов.

“Искам да кажа, че предизвикателствата и кризите са много по-силни от различията, които имаме. Даваме си сметка и заради това сме на тази маса, на тази среща. Рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за дереставрация. Ние няма да допуснем това”, допълни го Атанас Атанасов.

Нинова заяви, че ПП ще обяви кой е кандидатът за премиер, когато партиите се обединят около програмата.

“Вероятно другата седмица ще пристъпим към другия етап от разговора”, завърши тя.

Similar Posts