| | | | |

Гешев: Наказателният кодекс от времето на Живков е негодно оръжие за борба с престъпността ВИДЕО

МВР намали темпа си за работа. Статистиката на спецпрокуратурата показва, че има спад между 30 и 40% на уведомяването на спецпрокуратурата. Това означава, че не се разкриват огромен брой извършители

Сериозен проблем е формалистичният български наказателен процес. Наказателният кодекс е остарял, той от времето на Тодор Живков, от 1968 г. и е негодно оръжие за борба с престъпността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на влизане в Правна комисия, съобщи Нова телевизия.

По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден виждаме катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици.

“Имам намерение когато имам възможност да се явявам в НС. МВР намали темпа си на работа – за миналата година имаме 30 и 40% спад на уведомяването на спецпрокуратурата – това значи, че не са разкрити огромен брой престъпления”, подчерта Гешев.

“Сред важните въпроси за нас са законодателната дейност, за които прокуратурата има притеснения. Има сериозна опасност съдът “Антимафия” да доведе до последиците на амнистия за организираната престъпност, за шпионаж и престъпленията против републиката.

Също и корупция по високите етажи и икономическа полиция. Ще засегне и структури като Евроджъст. Притеснени сме от завръщането на всякакви видове престъпност, които смятахме за забравени, в частност наркоразпространението”, сподели той.

Според него преди 2 години са били представени експертни предложения – да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества. “От 30 случая годишно са нараснали на над 3000 досъдебни производства”, разкри Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев благодари на депутатите в правната комисия, че е поканен още в понеделник.

“За съжаление, в поканата липсва темата и какво желаят да бъде обсъдено. Надявам се, че няма да се получат политически дебати и няма да е начало на предизборна кампания, а ще се обсъдят важни въпроси, касаещи българските граждани”, коментира още той.

“Българските граждани задават въпроса защо се квалифицират като непредпазливи случаи като този с Милен Цветков”, добави Гешев и обясни, че трябва да има тежки наказания за такива случаи, защото това е умишлено престъпление. По думите му тези евентуални извършители са се поставили в това положение да не могат да предвидят щетата и последствията.

Според него преди 2 години са били представени експертни предложения – да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества. “От 30 случая годишно са нараснали на над 3000 досъдебни производства”, разкри Гешев.

Гешев каза още, че за прокуратурата е важно също и разкриването на корупцията по високите етажи на властта.

Според него корупцията по високите етажи на властта е следствие от недобра работа на цялата държава.

По-рано днес стана ясно, че той носи на депутатите 120 тома с юридическа литература.

Similar Posts