| | | | |

КЕВР: Решенията за цените на тока, топлоенергията и газа са валидни! НА ЖИВО

Днешното решение има отношение по отношение на валидността на решенията на КЕВР. Всички решения за тока, топлоенергията и газа са взети единодушно. Моят глас не е вземал решаващо значение, тези решения са валидни.

Българските граждани могат да разчитат на взетите решения за цените за следващите 12 месеца.

“С днешното решение очевидно се казва, че изборът на НС на председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията и по отношение на работата на комисията”.

Това каза на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

По отношение на валидността на решнията на КЕВР, които имат директно отношение към сметките на бита, както за електричество, отопление и газ, Тодоров обяви:

“В сектор електроенергетика комисията прие решение за новите цени на електричеството от 1 юли 2022 година. Тези цени предвиждат минимално увеличение от 3 процента, когато в цяла Европа цените се вдигат с над 50%, в някои държави над 80%. КЕВР намери ресурси в системата и увеличи цените за българските потребители за следващите 12 месеца само с 3%.”, каза Тодоров.

По отношение на газа:

“Бяха предприети много мерки от комисията, по отношение на либерализацията на търговията, осигуряването на механизъм, по който “Булгаргаз” да си набавя необходимите количества, така че да задоволи потреблението в условията на спрени доставки от “Газпром”, каза Тодоров и добави и сертифицирането на втората тръба от Гърция за доставки на газ.

“От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и само от една тръба. Затова аз съм оптимист по отношение на доставките и осигуряването на газа за вбъдеще”, каза председателят на КЕВР.

“Всички знаете за шокиращите изявления за увеличение на топлинната енергия между 150-300 процента, които видяхме през април и май месец. Реалното увеличение, което беше справедливо да дадем, беше 120%”, каза Тодоров.

Изказването му е по повод обявеното решение на Конституционния съд, че назначаването му от Народното събрание от 9 февруари т.г. е незаконно.

Решението е прието с девет гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение, стана ясно от съобщението, публикувано на сайта на КС.

По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател, това ще доведе до тотален хаос в българската енергетика.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията

“Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика”, алармира Атанасова.

Similar Posts