| | | | |

От Нова година без месечни карти за една линия в столичния транспорт

Месечните карти за една линия в градския транспорт ще отпаднат след 31 декември т.г.

Това стана ясно след като столичните общински съветници приеха на редовното си заседание днес доклад на Наредба за изменение и допълнение на реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

От групата на БСП настояха този вид превозен документ да не отпада. „Не може да наказваме столичани, чиито интереси сме длъжни да пазим. Оставете едномесечните карти за една линия. Настояваме картите отново да намерят място в приложение едно на наредбата“, каза Иван Таков от БСП по повод на това, че този вид карта не е заложен в документа.

Според Милка Христова от БСП с приемането на доклада ще бъде ощетена групата на пенсионерите, студентите и учениците.

„Защо ще ги наказваме с непоискана услуга? Моля, подкрепете нашите предложения, защото те не са самоцелни. Хайде да не ги караме да ползват нещо, от което нямат нужда и да ги караме да плащат за това“, призова тя.

Картата за една линия дава възможност да се ползва от всички линии, които минават по даден маршрут, обясни Борис Бонев от „Спаси София“, който е един от вносителите на доклада. „Смятам, че не е добре при толкова важна тема да се набляга така популистки, коментира той.

От доклада става ясно, че до края на годината ще бъдат въведени и годишни карти за ученици и студенти, чиито цени ще са на база 10-месечна такса, тоест ползвателите им ще имат два месеца безплатен превоз. Това е важно, защото трябва в професионалния път да се създава навик за пътуване с градския транспорт“, каза Борис Бонев от „Спаси София“.

Ще бъде въведен и бял билет, който ще е безплатен при високи нива на замърсяване на въздуха.

Similar Posts