| | | |

Русия включи в списъка с неприятелските държави още пет

Гърция, Дания, Словакия, Словения и Хърватия са включени в списъка на неприятелски настроените към Русия държави, съобщава в петък пресслужбата на правителството на Руската федерация, цитирана от ТАСС.

“Правителството актуализира списъка на чужди държави, които извършват неприятелски действия срещу руски дипломатически и консулски мисии в чужбина. Списъкът включва Гърция, Дания, Словакия, Словения и Хърватия”, се казва в доклада.

Заповедта е приета в изпълнение на указ на президента на Руската федерация Владимир Путин № 243 от 23 април 2021 г “За прилагане на мерки за въздействие (противодействие) на неприятелски действия на чужди държави”.

Документът предполага ограничаване на възможността за такива страни (до пълна забрана) да наемат служители измежду лица, намиращи се на територията на Русия, в посолства, консулства и представителства на държавни ведомства.

“Списъкът, одобрен от правителството, освен имената на държавите, посочва броя на лицата, намиращи се на територията на Русия, с които дипломатическите мисии на неприятелски страни и техните консулски служби могат да сключват трудови договори.

Така според новите разпоредби Гърция има лимит от 34 души, Дания – 20, за Словакия – 16. Словения и Хърватия няма да могат да наемат служители в своите дипломатически мисии и консулски служби”, съобщиха от кабинета.

По-рано, през май 2022 г., бяха наложени ограничения на дипломатическите мисии на САЩ и Чехия. Списъкът, одобрен от правителството, не е окончателен и предвид продължаващите враждебни действия на чужди държави, насочени срещу руски мисии в чужбина, може да бъде разширен.

Припомняме, че след руската инвазия в Украйна, на 7 март, Русия прие също списък с неприятелски държави, като този списък има основно икономически ефект, като например бе решено на тези страни “Газпром” да продава газ само срещу рубли. Спрямо тях има и други финансови мерки, свързани с механизми, по които Русия покрива задълженията си. Много руски представители периодично предлагат да се въвеждат и други рестрикции по отношение на т. нар. “неприятелски страни”.

снимка Архив

Similar Posts