| | | | |

Сагата „Семерджиев“: Разследват шестима на високи постове в КАТ

Софийската районна прокуратура търси кой в столичния КАТ е опъвал чадър над Георги Семерджиев.

Това съобщиха вчера от държавното обвинение. Според източници, цитирани от „Телеграф“, обаче става дума не за един и двама души, а за 6-има катаджии на ръководни длъжности, които са покривали издънките на престъпника.

Семерджиев е обвиняем за тежката катастрофа на бул. „Черни връх“, за която първо БЛИЦ съобщи. При инцидента, станал на 5 юли загинаха две млади жени. Оказало се, че проваленият футболист е бил спипан преди 18 месеца да управлява автомобил без шофьорска книжка.

Чекмедже

Нарушението било извършено на 19.12.2020 г. Тогава Семерджиев бил спрян и му бил съставен акт. Оказало се обаче, че деянието е извършено в едногодишния срок от наказание по административен ред. Това означава, че той е трябвало да бъде обвинен и съден, тъй като законът предвижда при повторно провинение деецът да отнася от 1 до 3 години затвор.

Незнайно защо обаче преписката отлежавала в някое чекмедже в Пътна полиция година и половина. От СРП вчера съобщиха, че данните за евентуално престъпление, извършено от Семерджиев, било докладвано на 15 юли – петък, малко преди края на работния ден за магистратите. От държавното обвинение вчера обявиха, че са образували досъдебно производство.

Проверка

Разследващите решили да проверят защо се е случило това забавяне. В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от отдел “Пътна полиция” при СДВР е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което не му е връчено.

Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура. От приложената справка става ясно, че материалите са деловодно изведени от „Пътна полиция” чак на 6 юли т.г.

Установен е и аналогичен случай с невръчено наказателно постановление на Семерджиев и през 2010 г. Още след касапницата на „Черни връх“ стана ясно, че Семерджиев е с над 50 нарушения.

Престъпникът е бил хващан дни преди катастрофата в поредно нарушение на пътя. Излиза, че ако компетентните органи си бяха свършили работата, на фаталния 5 юли Семерджиев е щял да бъде в ареста, а не зад волана.

снимка Архив

Similar Posts