| | | |

Доц. Вацев: Съставят правителство, което да обяви открита война на Русия

“Българският политически дневен ред вече е геополитически. Геополитиката вече се намести уверено в дейността на българските политици, дори да не осъзнават това. … Централният геополитически въпрос на България сега е ще влезе ли във война с Русия, или по някакъв начин ще остане встрани от плана на големите геополитици, които днес управляват Балканите и Източна Европа”.

Този коментар направи пред БНР външнополитическият анализатор Валентин Вацев.

снимка Архив

“След предсрочните избори ще има някакво правителство, което ще бъде много мъчително сглобявано от сегментирани части на българския политически елит, но той не може да роди нищо, което е жизнеспособно”, прогнозира той и добави:

“Вярата, че една не много малка, но победоносна война ще реши проблемите на американската управляваща върхушка, е определяща днес.

В името на това в България ще се правят всички усилия за съставяне на правителство, угодно на посолството на САЩ и на “Америка за България”, което да е готово при първо намигане да обяви война на Русия и всички останали сили, които не са сигурни, че това е най-доброто за България”.

Отново няма да сме на страна на победителите, категорично зави анализаторът.

По думите на Вацев не може да се намери реално противоречие между ПП, ДБ и БСП, “които са трите сили, за които се смяташе, че са готови да направят военновременно правителство, което при първи знак от американското посолство да вкарат България в открита война срещу Русия”:

“Оттук произтича и главният геополитически проблем на деня – ще има ли русофобско правителство в София, или кабинетът ще бъде малко по-компромисен, по-умерен и по-отговорен”.

Валентин Вацев смята, че между Демократическата партия (ДП) на САЩ и “Продължаваме промяната” (ПП) има подобие:

“ПП се ръководи от мотивацията на американската ДП. Те са леви радикали и леви либерали, те не са десни. Радикализмът е водещ в това правителство (на ПП, ДБ и БСП – б.р.) и най-важното е, че то е проамериканско и няма търпение да обяви война на Русия”, посочи отново анализаторът.

Според международния анализатор “реално Русия воюва вече с НАТО, а официално и формално Русия воюва с прокси силата на НАТО – Украйна”.

“В руското общество има един невидим, но яростен спор между партията на мира и партията на войната. … Русия няма проблеми в своята военно-техническа победа в Украйна и има много големи проблеми от гледна точка на политическата си победи. Русия все още не е готова за политическата си победа над Украйна.

Руското общество не е хомогенно в това отношение. … Средният управленски елит в Русия въобще не е сигурен дали иска тази война да се води и да се побеждава в нея. Тази руско-украинска война променя Русия вътрешно.

Част от руското обществено мнение ясно осъзнава, че е дошъл момент, когато руската икономика трябва да преминава на мобилизационни релси. На власт в Русия е не Путин, а промишленият капитал”.

Външнополитическият анализатор изказа мнение, че санкциите вредят не толкова на Русия, колкото на ЕС.

“Европейските управляващи структури са в геополитически мат и признават, че санкциите вредят на ЕС. Те нямат готовност да направят каквото и да е. Всички теглят към себе си, множат се центробежните сили. Европейското ръководство е в управленска, в историческа и идеологическа криза”.

Similar Posts