| | | | |

“Министър Наско” посочи с пръст Христо Мутафчиев, актьорът заговори за война

Напрежение между министъра на културата и българските артисти.

След като председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев заяви, че наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне със стачка заради недофинансирането в сектора, се стигна до задочно разменяне на остри реплики.

За първи път ресорният министър Атанас Атанасов коментира заканата на артистите, но с контраобвинения, съобщава Bulgaria ON AIR.

“Не театрите заплашват, а г-н Христо Мутафчиев заплашва, защото още не е разбрал кой вдига заплатите на актьорите. Лично той, ако иска да му се вдигне заплатата на щатен актьор в Народния театър, трябва да говори с прекия си ръководител – директора Васил Василев”, отсече министърът в оставка министър Атанас Атанасов.

“По отношение на това, че театрите не искали пари, това не е вярно. Просто работата на синдикатите е да искат повече средства за хората, работещи в театрите и затова съм най-често аз лицето, което изговаря тези думи – протест и стачка.

Не разбирам защо той смята, че трябва да воюва точно с мен, като ми отговаря по този начин и ме провокира, защото той трябва да е наясно, че в крайна сметка той е там, за да контактува с цялата гилдия, не за мен конкретно или отделни хора”, категоричен бе Мутафчиев.

Министърът на културата призна, че има проблеми в бранша, но отговорността за заплатите на актьорите била на директорите на театри, не на ведомството.

“Това, което аз мога да направя и работим в момента в Министерството на културата, е да преизчислим заплатите на директорите, оттам нататък директорите, това го пише в закона, са тези, които могат да вдигнат заплатите”, добави Атанас Атанасов.

А диалогът в сектор “Култура” изглежда все по-сложен.

снимка Архив

Similar Posts