| | | |

Социоложка огласи нещо много странно, свързано с Рашков и КПКОНПИ

Преговорите приключиха. Бях казала, че пистата към нови изброи е открита, сега тя е още по-широка. Вървим категорично към нови избори. Това заяви социоложката Боряна Димитрова в ефира на БНТ, коментирайки скандалния запис на Христо Иванов.

снимка Архив

“Оттам нататък останалите въпроси, кой ще е шеф на КПКОНПИ и какво ще стане с КЕВР, те са важни както в персоналната си изява, и не по -малко като процедурната си изява. Те ще бъдат решавани в следващ парламент. Този парламент няма легитимност да извърви тези процедури докрай”, добави тя.

“Всичко, което мислех, че ще говорим пред вас като анализи и очаквания, какво може да се случи с мандата, накъде върви коалицията, какви са парещите въпроси, изведнъж от анализ се оказа във фактология с този запис, който чухме.

Нормално е да има вътрешни разговори, това обаче, което усили този разговор бяха тези съмнения, които имахме и преди това. И сега изгряха с пълна сила”, каза Димитрова, продължавайки с анализа на лайфа, който си спретната ДБ от парламента.

“Ще изброя три важни неща. Първото важно нещо, което ни казаха, че няма да има правителство, въпреки че видяхме едни смирени благи диалогични партньори. Всъщност отзад скритите противоречия не са решени. Дефакто се работи за изброи, проблемът е дали да са по-рано или по-късно.

Това бе подсказано и от други събития. От думите на Нинова, че мандатът ще бъде задържан до 12 или 16 август. Ако те предвиждаха да създадат правителство, то щеше да работи. Това бе нещо, което подсказа, че въпреки видимостта и външната стилистика на говорене, има проблем.

И това е първият въпрос, който Трифонов в неговия стил, посочи. Има лицемерие между това, което се показва на публиката, и това, което се случа отзад.

Второто нещо, което също е важно, е проблемът за съотношението межди програми и персонален състав. Ясно се видя във вчерашния лайв, то също не много прикривано тази седмица. Видя се, че тази програма тежестта ѝ е 5%. Всъщност големите проблеми са персоналните проблеми. Ако те не бъдат решени, нищо не може да се случи.

Беше ясно още при миналите преговори, при избора на шеф на БНБ. Беше много странно как всичко това бе заметено под килима. Вместо да се изгражда съгласие, се прикриваше разногласия, което в един момент стана ясно”, каза Димитрова, анализирайки казаното от Иванов.

По думите ѝ, нито един от невралгичните проблеми не бе решен, за да може да се каже, че наистина вървим към правителство.

“Трето не бих пропуснала да отбележа казуса с КПКОНПИ, който е един от тези невралгични проблеми. Имаше и преди това две много смущаващи обстоятелства.

Първо Рашков бе вписан персонално в програмата. За толкова години, това да се впише в програмата една личност е повече от странно, което показва, че по-малко значение има програмата, а личността преди всичко има значение. А около тази личност се бяха разгорели много битки.

Второ, пак около Рашков, той е доста спорна фигура. Видяхме меко казано един неуспешен министър, който трябва да стане успешен шеф на КПКОНПИ. Става дума за казуса с катастрофата на Семерджиев и дали над него е имало разпънати чадъри.

Един добър министър на вътрешните работи трябваше да дедектира, че има проблеми на ниво районни управления. Един човек с опит, който може да разплете сложни неща, не може да разплете полицейски чадъри в районни управления. Това е меко казано странно и навява на съвсем други причини”, поясни тя.

“За мен духът на това, което виждам като усилие да бъде наложен Рашков показва именно една доста сериозно намерение тази комисия да бъде използвана според намеренията и указанията на управляващите. Дори и думите да не са истина. Цялата конструкция вървеше към този модел. За мен това е много спорно”, изрази съмнения Димитрова.

Димитрова коментира и нагласите преди евентуалните избори през есента.

“Последното проучване на “Алфа Рисърч” е направено през юли. Резултатите може би утре вече няма да са същите. ГЕРБ остава първа политическа сила, но има изравняване на силите с ПП.

Има укротяване на “Възраждане” за сметка на Стефан Янев. Третото е, че Има такъв народ доста сериозно върви надолу. Сегашните събития обаче може да повлияят на разстановката.

Прекалено много се изостри конфронтацията, а тогава печелят най-радикалните партии, каза Димитрова, коментирайки рейтинга на партиите в навечерието на евентуалните избори за парламент през есента”, каза тя.

снимка Архив

Similar Posts