| | | |

Андрей Райчев: Иде кървава баня, това е единствения изход от капана, в който ни вкараха управниците

Обществото е безкрайно вгледано в този скандал, който премина в друга фаза, но още не може да нанади голямата картина, в която сме вписани, с малката картина, в която сме потопени. До нас се води война с неизвестни последици.

Това , което виждаме, е още нищо. Това може да премине в истинска кървава баня. Второ. Не се дава ясен отговор какво стана с енергията, какво става с тази инфлация, какво се случи.

Така коментира Андрей Райчев политическата и икономическата ситуация у нас в ефира на bTV

“Понеже войната е близо, казват Украйна не изнася живото, но това е смешно. Украинското жито е 2% от световното и не може да причини тези работи. Липсата на газ в Германия може да доведе до тежка рецесия, но не това прави дефицита на енергията в Португалия.

Плащаме си сметката на коронавируса. Взехме гигантски заем от бъдещето и понеже не го взехме като хора – ние и вас, те го взеха от наше име , изхарчиха трилиони и тези трилиони сега се връщат. Изпълнителят се казва пазар”, обясни той ситуацията с икономиката, енергийната криза и галопиращата инфлация.

“В световен мащаб ние продължаваме да лекуваме кризите с пари и дойде време те да се поискат обратно. Нали знаете, че ако Америка и Западът се разболеят, България е в предсмъртно състояние. Периферните плащат цените. България скоро ще влезе в много тежък период. В съзнанието на българите не се напасва тази малка картина с голямата”, каза още Райчев.

Социологът коментира и хода на преговорите около третия мандат и възможността за съставянето на правителство между вече познатите играчи.

“Лошо се преговаря. Виждаме как се преговаря, ту се преговаря, ту се спира. Може би се надяват на ИТН да преразгледа мнението си, или на отцепниците, но това не е добро. Правителството не трябва да е скалъпена работа, която да виси на двама души. Ако някой не иска такова правителство, то това са ПП.

Те ще имат премиер, те ще управляват, но с бомба под себе си. Двама закапризничат ли, всичко пада. Какво обаче да правим? Те седят в оптиката на 2020-та година. Това е финалният акорд на революцията. Слава богу мирна”, обясни той.

По мнението му е време за широка коалиция. Заложени сме в страшен капан, смята той.

Изходът е широка коалиция, но няма как да се премине към него, по думите му. Нямаме ляво, коментира още социологът. ИТН имат интерес от избори сега, според Райчев.

Пъзелът в рамките на тези четири партии няма да се реши и трябва да се търси диалог с ГЕРБ и ДПС. Червените линии трябва да се изхвърлят, по думите му. ПП ще водят нещата към избори, те не искат тази коалиция, смята Райчев. Те не искат да излезе, че те водят държавата към изборите, допълни той.

По думите му основните играчи са се разделили още на площада и не са се променили оттогава.

“Как се разделиха още там. Те се разделиха на 4 парчета. Бабикян, Хаджигенов и Манолова правиха нещо. Отделно Христо Иванов започна да събира своите, а Корнелия Нинова не напусна парламента.

Сега напасването продължава. Сега на мястото на Бабикян са Петър и Асен. те самите рязко одесняха. Заеха мястото на традиционното СДС. Имаме големи разбърквания и все търсим решения между тях и отгoворът е няма решение между тях. А това означава, че решението е с ГЕРБ”, каза Райчев.

“Затова трябва да излезем от разговора, че ГЕРБ са виновни за всичко, че с ДПС са ограбили държавата, а ние спасяваме България. Трябва да отидем на съвсем друг разговор. България е в много трудно изпитание и няма да казваме кой е добър и лош, а ще се опитаме да я оправим. Това се казва широка коалиция, но никой не произнася тези думи.

ГЕРБ и ДПС не могат да ги произнесат първи. И другите не могат да ги произнесат, защото идват избори и ние сме в един капан. Изход без широка коалиция няма. Но и няма начин да се пристъпи към тази коалиция. За това е този цирк, той ще продължи до 16 октомври, когато са изборите”, даде единственият изход от заплетената ситуация социологът.

Райчев обясни и скорошния възход в рейтинга на ПП след очевидния спад през последните месеци. По думите му, той се дължи на решението да се изгонят руските дипломати.

“ПП видяха, че падат, излязоха от центристката роля и рязко минаха на крайност. Това е позицията за Русия. Тя им донесе позитиви, но не в центъра, а на крилото и застрашиха съществуването на традиционните десни партии.

Случи се мутация. И обратно Борисов се завърна на центъра, в същото врем останахме без ляво. Хората виждат старата оптика и им се струва, че това са момчетата от центъра, които ще обединят България, но нищо такова няма.

Служебният кабинет вече няма да чегърта, а ще трябва да оцелява държавата. Но правителството на Радев не може да поиска промяна на закон, промяна на бюджет, не може да преговаря международно. Това слабо правителство е последното, което може да си позволи държавата по време на криза”, обясни Райчев.

“След изборите Българите трябва да поискат друго от тези хора, а не да разказват, че единия е добър, а другия е лошия. трябва да направят нещо, с което България да преживее минимално тежко чудовищната инфлация и войната”, подчерта той.

Райчев коментира и усилията на БСП да сформира правителство с третия мандат и кой ще ги провали.

“Нинова изцяло е заложила всичко, за да оцелее правителството. Тя очевидно ще направи всичко възможно, такова да има, но тя няма да срещне подкрепа в ПП.

Не им е изгодно, да се натоварят с някакво правителство с условия и с малко мнозинство, но с цялата политическа тежест. ПП ще водят нещата към избори, но те не искат да излязат, че те са причината. тази коалиция е тежка трудна, безсмислено се губи време”, обясни Райчев.

По думите му на ИТН им предстои ново изпитание. “Ако Трифонов беше седял и чакал, щеше да е обречен, след този ход не съм сигурен, Урните ще кажат”, поясни той.

Социологът каза и от какво най-много се притеснява през есента, като изрази надежда, че все пак ще има мир.

“Най-опасното, което може да стане, е в Украйна. Нещо е мътно в Одеса, Молдова може да се запали, поляците искат да влизат в Украйна.

Ако някой бе казал, че причината за тази война е нефт или територии, без които страните не могат, но коя е причината? Тя няма материална причина. Това е религиозна война. Война кой е прав. И двете страни не виждат никаква правота на другия. Ние на Балканите сме водили такива войни”, изрази притесненията си Райчев.

снимка Архив

Similar Posts