| | | |

Извънредна вест за дрогирания джигит, ранил двама полицаи

Районна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа С.Г., обвинен за заплаха с цел принуда спрямо орган на власт и за допускане на ПТП с пострадал полицай при управление на автомобил след употреба на наркотици и без правоспособност, съобщиха от обвинението.

Той е обвинен за това, че на 23.07.2022 г. в местността “Пода“ в гр. Бургас не е спрял на подаден сигнал от полицейския служител със стоп-палка, насочвайки срещу полицейския служител управлявания автомобил, с оглед избягването да му бъде извършена полицейска проверка.

Тежкото умишлено престъпление е квалифицирано по чл.269, ал.1 от НК.

Обвиняемият С.Г. е привлечен към наказателна отговорност и затова, че на същата дата, отново в гр. Бургас, в условията на съвкупност с предходното деяние, при управление на лек автомобил, нарушавайки правилата за движение по ЗДВП, допуснал ПТП, блъскайки патрулен автомобил на ОДМВР-Бургас,

причинил средна телесна повреда – фрактура на лявата ръка на полицейски служител, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества -„метамфетамин“ и „амфетамин“, установена по надлежния ред с техническо средство, избягал е от местопроизшествието и е управлявал МПС без да е имал необходимата правоспособност. Деянието е квалифицирано по чл.343, ал.3, предл. второ, четвърто и пето, б “а“, вр. ал.1, вр.342, ал.1 вр. чл.23, ал.1 от НК във вр. със ЗДвП.

Припомняме, че Прокуратурата на Република България е инициирала предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта, касаеща увеличение на размера на предвидените в закона наказания за престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол и наркотици, при липса на необходима правоспособност, при превишаване на разрешената скорост с повече от км/ч, както и отнемане на превозното средство в полза на държавата.

Предстои Районна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Similar Posts