| | | |

Нинова: Мандалото хлопна за ИТН, преговори с тях няма да водим повече

Преговорите са живи. Ние от БСП сме хладнокръвни, търпеливи и разумни. разбираме какъв е залога.

Много по-важно е над емоциите, дали софиянци ще имат парно през зимата, дали пенсионерите ще получат актуализацията през октомври. Това е много по-голям от егото. Ние проявяваме постоянно търпение и мъдрост.

Това заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова в ефира на bTV.

“Искам да е ясно едно. Ние провеждаме преговори за правителство на България , а не курс по психотерапия на Аза. С него се занимава Фройд.

Какво направиха колегите от ИТН. Те казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, за закони, слагали сме им ги на масата или гласувате или край. Това не е вярно, категорично. Ние от БСП убедихме другите партии да отворим програмата към ИТН. Казахме: Морално е, колегиално е, нека да имат възможност да я допълнят. Това с червеното са поправките на ИТН”, обясни Нинова.

“Второ, Антикорупционния закон. ПП казаха или го приемате такъв какъвто е или не. Събрахме ги с огромни усилия. Убедихме и двете страни дайте да отстъпи,. ИТН казаха, че искат поправки. Убедихме ПП и се съгласихме, че между първо и второ четене ще променят закона за корупцията. Следователно и това искане е изпълнено”, добави тя.

“Днес те дават още един аргумент, че не това е причината да се оттеглят от преговорите. Причината е статуквото, старото, онзи модел на обвързаности, на обществени поръчки, на близки фирми. ГЕРБ, ДПС се поизплашиха , че нещата потръгват, че може да има кабинет, че може да има антикорупционен закон, че може Рашков да оглави и дръпнаха отново назад.

Затова, след като изговорих всичко това, да им кажа, че мандалото хлопна за ИТН,. Преговори с ИТН няма да водим повече. Отстъпихме всичко възможно, положихме толкова усилия. Всичко, което са пожелали, е отразено. Очевидно има нещо извън това, което ги накара да се дръпнат.

Пети път ИТН да счупят държавата, да си играят с обществото, с политическата система, само защото някой отзад казва как да се случат нещата – няма да стане”, категорична бе лидерката на БСП.

“Има смисъл поне да довършим започнатото. Това е програмата. Тази програма е изключително добра, дали ще има правителство, което да я изпълни, или ще я заявим за избори, ние държим да довършим този документ”, подчерта Нинова.

“Направи ми впечатление как ГЕРБ прегърнаха президента за изказването му на мандата. Тази симбиоза между президента, ГЕРБ и ДПС не е отсега. Още от началото президента биеше по кабинета, но ние ще се отнесем с уважение към конституцията, към реда в партията и в сряда ще кажем дали ще върнем мандата.

Миналата година БСП държа третия мандат 11 дни и всички тези, които сега ни нападат и казват връщайте бързи, тогава ни молеха да го държим, за да приемем бюджет, актуализация и ДОО. Сега нещата са по-тежки, преди ни казваха да държим мандата, а сега искат веднага да го върнем. Има вероятност борбата със задкулисието да продължи”, каза Нинова.

снимка Архив

Similar Posts