| | | |

Все още не е определена цената на газа за август. Това може да означава две неща: че управляващите или ги е страх, че цената ще бъде с още 30-40% по-висока, или нямат никаква представа дали ще има газ

Явор Куюмджиев, БГНЕС

снимка Архив

И трите фирми, които се споменават в разследването на БГНЕС като посредници при покупката на газ от Русия – МЕТ, Винтерсхал и Литаско, имат някакви потенциални връзки с Русия. Или са имали в миналото.

Тези фирми са известни: МЕТ е един от най-големите търговци на газ в Европа, Винтерсхал също. И двете в един момент бяха дъщерна компания на BASF и Газпром. А каква е днешната им ситуация – само Господ знае.

Тази година зимата ще е много студена. Доскоро си мислехме, че ще бъде много скъпа зима, а сега вероятно ще бъде много скъпа и много студена.

Причините са няколко: едната причина е отказът да купуваме руски газ, защото не може да се откажеш от единствения си сигурен доставчик и да тръгнеш да търсиш някъде някакъв газ, който на практика не съществува. Казват – независимо на каква цена, но на практика впоследствие ние купуваме газ на пазарни цени както всички останали.

Много се говори за втечнения газ, но нека изясним три основни проблема при него – ако изобщо се намери свободен втечнен газ:

Първият е цената: няма как да се конкурираме с Германия, Италия, Испания и всички останали държави, които се втурнаха да търсят газ заради спрените доставки от Русия.

И вторият: при тези държави е възможно някак да достигне втечнен газ, защото те имат необходимите за това терминали. В България дори и ние да си купим някакъв втечнен газ, как ще го докараме дотук?

И третият голям проблем е, че посредническите фирми в България и всичко, което се случва сега, е с притворените очи на „Газпром“. Защото ако „Газпром“ реши, може да забрани суаповете на всички тези фирми – МЕТ, Винтерсхал и Литаско, и просто България да няма никаква газ.

И ако България няма газ, започва истинският панаир.

И към момента няма публична информация за цената на газта, идваща от САЩ с танкери. Има обаче косвени доказателства за това каква е цената: виждаме, че през юли цената нарасна с 32%, днес сме вече края на месеца и все още не е определена цената за август.

Това може да означава само две неща: че управляващите или ги е страх, че цената ще бъде с още 30-40% по-висока, или нямат никаква представа дали ще има газ.

Много се говори за посещението на премиера Кирил Петков в Азербайджан. Нека погледнем данните: Азербайджан произвежда 32 млрд. куб м., или поне толкова е произвел през 2021 г., което значи, че в страната просто няма повече газ. От тези 32 млрд. куб. м. 13 млрд. си е тяхното потребление.

Останалите останалите 19 млрд., което пак казвам е максималната им възможност, така или иначе тръгва към Европа, и се разпределят какво следва: 11 млрд. за Турция, 8 млрд. за Италия, и по 1 млрд. за България и за Гърция. Тоест общо 21 млрд. куб.м. доставят те по договори с Европа, въпреки че производствените им мощности са за 19 млрд. куб.м.

В загадката се пита откъде още идват другите 2 млрд., и отговорът е твърде прост – от Русия, тъй като Азербайджан няма никакви други връзки, освен с Русия. Така този руски газ, който потребяваме, е замаскиран като азербайджански.

И отговорът на въпроса колко газ е договорил Петков от Азербайджан е прост: не е договорил нищо, просто защото няма.

А газ на Балканите и в България има, но е руски. Друг няма откъде да се появи. А правителството ни вкара в истинско приключение, като се отказаха от руския газ. И да, преминаваме на пазарни цени, но те се определят въз основата на търсене и предлагане.

В момента на нидерландската борса, която е референтна за цяла Европа, цената е 150 евро за мегават час, тоест 1,7 пъти по-скъпо отколкото е цената на вътрешния пазар в момента. А фючърсите за октомври, ноември, декември към момента са към нива 170-180 евро, само че когато наближи този период и всички хукнат да купуват газ, никой не знае какво може да стане.

Могат да стигнат до 200-300 евро, което означава, че в България газа може да поскъпне 2 пъти, 3 пъти. И никой на този свят не може да предвиди каква ще е цената за българските потребители.

– – –

Явор Куюмджиев е експерт по енергетика. Участвал е в реализацията на енергийни проекти в Швеция, Чехия, Словакия и България. Зам.-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев, народен представител в 42-то НС.

снимка Архив

Similar Posts