| | | |

Ексдепутат с версия кое дежа вю е бутнало правителството

“Тактическите съображения около връщането на третия мандат са правилни. Конституцията не предписва кога точно трябва да се разпусне Народното събрание. От гледна точка на избирателите и от гледна точка на държавата няма голямо значение това дали изборите ще са след два месеца и една седмица или сред два месеца и три седмици.

Абсолютно легитимни са тактическите съображения, каквито винаги е имало при насрочването на предсрочни парламентарни избори, примерно кога да е датата, за да е удобна на повече хора да гласуват, както и преди да се разпусне – парламентът да довърши някаква важна работа. Тези съображения трябва да бъдат взети предвид”.

Това коментира пред БНР Димитър Делчев, ексдепутат в няколко парламента, лидер на Движение “България на гражданите”.

“Управляващите трябва да преценят дали една или две седмици са им необходими, за да изберат председател на КЕВР и да довършат няколко важни законодателни акта, които са ключови за Плана за възстановяване. Това обаче няма как да продължи повече от 10-15 дни, защото ще изглежда все едно някой стои на власт без тази легитимна възможност”, уточни той.

Председателят на ДБГ определи като дежавю разпадането на Народното събрание в момента, когато започнат някакви усилия за борба с корупцията.

Той припомни, че през 2015 г., когато е бил предложен първият вариант на антикорупционния закон, който е имал шанс да създаде силна и независима комисия за борба с корумпираните лица, тогава НС се е разпаднало след първото четене на този закон и той не е бил приет:

“За да се стигне до комфортното мнозинство на ГЕРБ с “Обединените патриоти”, когато си приеха един слаб антикорупционен закон със слаб антикорупционен орган, който не вижда никаква работа”.

“Няма как само с ентусиазъм да се пребори корупцията. През последните 6 месеца виждаме един ентусиазъм, подплатен на някои места с решителност, но на някои места е издънен от липсата на знания и предварителна подготовка. Това все пак е стъпка напред, защото доскоро нямаше воля за борба с корупцията”.

Според Делчев предишните два служебни кабинета на президента са имали заявена воля да се борят с корупцията:

“Да видим дали и следващото служебно правителство ще е такова – това много зависи от хората в него и от темпа, който се задава от Румен Радев. Но без промяна в законодателството няма да стане. Затова е много важно в следващия парламент да има голямо антикорупционно мнозинство и то да търси фигурата и разпоредбите в антикорупционния закон, които ще доведат до ефективна борба с корупцията”.

снимка Архив

Similar Posts