| | | |

Мика Зайкова хвърли бомба: Борех се като свиня с тиква, писах лично на Нинова

“Имаше много причини Слави Трифонов да изтегли министрите си, защото не можаха да установят правилния диалог помежду си. Има причини да е обиден, но аз знам, че той обича България”.

Това мнение изрази икономическият експерт и бивш депутат от “Има такъв народ” Мика Зайкова пред bTV.

Писах дори на лидера на БСП и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова да направи всичко възможно да се направи правителство. Има неща, които сега трябва да се направят, добави Мика Зайкова.


Според бившия депутат от ИТН, ако депутатите мислели за България нито Христо Иванов щял да изтърси “тези тъпотии” на заседанието на парламентарната група на “Демократична България”, нито другите народни представители щели да реагират така емоционално.

“Борех се като свиня с тиква”

“Борех се като свиня с тиква, за да убедя всички участващи да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Сега вървим вече към избори, не знам какво ще стане. Ако сега ние не направим нещо, фактически може да загубим голяма част от парите си от Плана за възстановяване и европейските програми, а може и да спрат инвестициите”, добави икономистът.

Във връзка с инфлацията и икономиката у нас, Зайкова посочи, че парите на българите отиват над 54% за храна. По думите ѝ през настоящата година спрямо миналата година един пазар е по-скъп с близо 17% (16.9%). У нас е по-висока инфлацията, защото в нея има спекула, но ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в Европейския съюз, отбеляза Зайкова и добави, че се позовава на данни на НСИ.

Тя даде пример и с данните на НСИ с това, че литър кисело мляко струва 5 лв., защото се продава по 700 грама, а краве масло 250 грама е средно 6,19 лв. или 24,76 лв. за килограм.

“Тази година спрямо миналата един пазар ни е по-скъп с близо 17%, толкова средно е и инфлацията”, каза тя.

Зайкова коментира и това защо страната ни е сред първенците в ЕС по висока инфлация. “В България е по-висока инфлацията, защото в нея има и спекула, ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в Европейския съюз.

За единица БВП ние харчим 3,6 пъти повече енергия, която е много скъпа и 3,1 пъти повече суровини и материали. Техниката и технологията в България е на средата на 20 век. Ние разчитаме на Плана за възстановяване и европейските пари, за да можем да преоборудваме нашата икономика на по-високо ниво”.

Мерките нямат нищо общо с инфлацията. Нивото на техниката и технологията в България е на средата на XX век. Ние разчитаме на европейските средства, за да преоборудваме и да направим нашата икономика на по-високо ниво, каза още Зайкова.

снимка Архив

Similar Posts