| | | | |

Скандалът с мандата се разгаря! Борислав Цеков избухна: Спрете този партиен произвол, правен нихилизъм и политически волунтаризъм

от фейсбук профила на Борислав Цеков, конституционалист

снимка Архив

БСП е обявила, че щяла да “задържи” мандата до петък. От огласените решения на тяхното ръководство се остава с впечатление, че са готови да го “държат” още и след това.

Това е антиконституционен партиен произвол и опит за узурпация на власт.

Никой не си е позволявал подобно антиконституционно поведение. Никой! Винаги досега – 1992 г. и 2005 г. – при третия мандат стриктно е спазван 7-дневен срок за представяне кандидат за министър-председател. Защото така повелява конституционният ред – защо конституционният срок за това е 7 дни – виж днешен мой анализ в “Труд”.

БСП някога се гордееше, че е парламентарна партия, която укрепва конституционализма. Но с този акт се превръща във волунтаристична котерия, която е готова да гази върховенството на Конституцията в името на дребни партийни сметки и политическо оцеляване. Дъно!

Призовавам президента на Републиката, след изтичането на днешния ден, в който следваше БСП да представи кандидат за министър-председател или да върне проучвателния мандат, да прогласи, че мандатът е неуспешен, защото не е изпълнен в изискуемия срок и да придвижи конституционната процедура нататък – указ за разпускане на Народното събрание и определяне на дата за нови избори в срок от два месеца.

Държавата не може да стои нито минута повече в безвремието на един кабинет в оставка, който е лишен от парламентарна подкрепа. Тъкмо поради това, конституционната процедура по чл. 99, както е имал повод изтъкне и Конституционният съд, в тази трета фаза се ускорява, а не се забавя, задържа, протака и бави.

Спрете този партиен произвол, правен нихилизъм и политически волунтаризъм!

снимка Архив

Similar Posts