| | | |

ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха проекторешение в деловодството на НС

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството на Народното събрание проекторешение Иван Иванов да бъде възстановен като председател на КЕВР.

Предлага се проекторешението да бъде точка първа в дневния ред на парламента за утре, сряда.

Предложението е в отговор на решението на Конституционния съд, с което изборът на предишния председател на КЕВР – Станислав Тодоров, бе обявен за противоконституционен.

Припомняме, че на 21 юли Конституционният съд обяви, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията.

Съдът обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избора му, но това не означава просто, че той за в бъдеще няма да е председател на КЕВР, а че никога не е бил.

Причината за това е във възприетото преди две години от самия КС ново тълкуване, според което обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в сила (повече за тълкувателно решение №3/2020 г. на КС виж тук). Т.е. през 2020 г. конституционните съдии придадоха обратна сила на някои свои актове и решението, с което обявиха за противоконституционен избора на председател на КЕВР, е един от тях.

Така последицата от днешното им произнасяне е, че Станислав Тодоров никога не е бил начело на регулатора. Той встъпи в длъжност на 10 февруари 2022 г.

Решението на КС „отваря вратата“ и за оспорване на решения на КЕВР, приети след встъпването на Тодоров на поста. Комисията се състои от председател и четирима членове, а решенията ѝ се вземат с обикновено мнозинство. Освен това тя заседава и в два състава – „Енергетика“ и „Водоснабдяване и канализация“. Всеки от тях включва председателя и съответно двамата членове със стаж в областта на енергетиката или на водоснабдяването и канализацията.

Обявяването на избора на Тодоров за противоконституционен обаче не означава, че всички решения на КЕВР може да бъдат поставяни под въпрос, а евентуално единствено тези, при които неговият глас е бил решаващ за формиране на мнозинство – членовете са се разделили 3 на 2 и той е бил третият.

Решението предизвика бурни скандали в парламента и тревога сред бизнеса, а от КЕВР днес предупредиха, че енергийната криза може да се превърне в институционална.

снимка Архив

Similar Posts