| | | | |

Корнелия предлага абсурдна идея, противоречаща на духа и смисъла на Конституцията, отчаян опит да се печели някакво време, неизвестно за какво

от фейсбук профила на Димитър Стоянов

снимка Архив

По БНТ съобщават, че Корнелия Нинова предложила законодателната програма на кабинета да бъде внесена в Народното събрание като проект на решение и да се види дали тя ще получи парламентарна подкрепа и, ако получи, Асен Василев да бъде предложен като кандидат за министър-председател.

Някои от БСП коментирали тази идея като “странна”.

Тя не е странна. Тя е абсурдна, противоречаща на духа и смисъла на Конституцията, отчаян опит да се печели някакво време, неизвестно за какво.

След като е повече от ясно, че парламентарна подкрепа за избор на стабилно управление не може да бъде осигурена, че самите партии в коалицията си нямат доверие един на друг и че буквално се борят със зъби и нокти пред очите на цялото общество за временно запазване на някаква власт, то изходът е един.

В такава ситуация президентът Радев може и трябва да направи обръщение към нацията, в което да обяви третия мандат за неизпълнен, и да посочи в какви срокове ще се осъществят останалите стъпки по процедурата по чл. 99 от Конституцията – разпускане на Народното събрание, назначаване на служебно правителство и обявяване на дата за предсрочни парламентарни избори.

И още нещо – много правилно днес проф. Пламен Киров заяви, че очаква от президента да поиска тълкувание на Конституцията във връзка сроковете и процедурата при връчването на третия проучвателен мандат, нещо, което е останало доста неясно откъм тълкувания в решението на Конституционния съд от 1992 година.

Similar Posts