| | | |

Обеднели, българските туристи закусват баничка, обядват на плажа, вечер пазаруват от магазина

Няма и помен от евтините в пандемията чадъри и шезлонги

В чужбина не отчитат колко силен е сезонът по броя на почиващите, а по това колко са похарчили, казват хотелиери

Инфлацията оскъпи морето с поне 20%, което се отрази на цените на нощувките и услугите. Отпадането на COVID ограниченията пък върна старите – по-високи, цени на сянката и шезлонга на плажа.

Ако по време на пандемията повечето концесионери свалиха цените наполовина, а на 11 плажа сянката бе дори безплатна, това лято цените се върнаха от времето преди истерията с коронавируса.

Така средната цена на чадър по родното море на юг е около 7-8 лв., толкова е и шезлонгът. Това означава, че за два шезлонга и чадър трябва да се отделят между 25 и 30 лв., а във ВИП зоните таксата варира между 60 и 80 лв. Но в цената влиза ползването на шатра с два шезлонга и масичка.

В същото време на места главно в област Бургас могат да се намерят квартири, макар и не особено привлекателни, за 15-20 лв. на човек.

В част от северния плаж в Бургас чадър плюс шезлонг струват 3,60 лв. На централния има 20 безплатни чадъра, осигурени от общината, тъй като не се намерил наемател. На плажа има по-скъпи чадъри, но при тях има консумация на напитки и са на различни цени.

Хотелиери в региона обясняват, че почиващите свикнали с по-ниските цени от COVID летата и сега всичко им се струвало много скъпо

Освен това родният турист на юг от Бургас бил осезаемо по-обеднял.

Двойно по-скъпо излиза наемането на плажни принадлежности това лято във Варненско. Цените се върнаха на нивата от 2019-а, а някъде скочиха и повече.

Добрата новина за почиващите във Варна е, че цените за градския плаж си остават по 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. “Те не са променяни от 10 години”, заяви Андрей Василев, представител на фирмата концесионер.

Към момента много от чадърите, особено през делничните дни, остават незаети, защото на градския плаж слизат предимно варненци и хора от близките области, които отсядат при роднини или на квартири и си носят чадър. “Надявам се август да е по-силен месец за туризма, но влизането ни в червената зона е притеснително и ситуацията е много динамична”, допълни Андрей Василев.

На север от Варна – в Св. св. Константин и Елена, чадър с шезлонг струват 10 лв., а могат да се намерят и до 8 лв. В Златни пясъци обаче чадърът и шезлонгът са между 10 и 12 лв., а на централния плаж два шезлонга с шалтета и чадър са 42 лв.

“За какъв туризъм говорим, хората нямат пари и едва си позволяват почивка, но далеч под стандартите. Сутрин закусват с баничка, на обяд хапват на плажа, а вечер си пазаруват от магазина и си устройват вечеря на терасата на хотела. Всичко това ще се отрази пагубно на бранша”, смята Здравко Василев от Приморско, който стопанисва семеен хотел.

Негови колеги са убедени, че ниски цени на услугите ще повлекат качеството на родния туризъм и все повече българи ще предпочитат плажовете и стандартите в съседните Гърция и Турция.

“Навън отдавна са спрели да отчитат колко е силен един сезон по броя на туристите, а по това колко са похарчили”, смята Василев.

Иначе от средата на юли по Южното Черноморие е препълнено с туристи. Почти няма свободни места в Созопол, Приморско, Китен, Царево. В тези градчета нощувката в къща за гости или семеен хотел варира от 15 до 50 лв. Летовниците са предимно българи, но има и чехи и поляци, които традиционно избират Южното Черноморие.

Британците, които се завърнаха на българския пазар след 2 г. отсъствие, румънци и израелци пълнят Слънчев бряг, където пък този сезон се наблюдавала обратната тенденция – туристите са с една идея по-платежоспособни от тези през 2020 и 2021 г., казва Елена Иванова от Съюза на собствениците.

“Тази година работим с малко по-високи цени, колегите вдигнаха услугите с около 10-15% и съответно потребителите са малко по-платежоспособни”, обяснява Иванова.

Около 220 лв. е нощувката на човек в хотел ултра ол инклузив в най-големия ни морски курорт. Заради войната в Украйна руснаци почти няма, но тук-там пристигали туристи от Северна Украйна. В Слънчев бряг откриха сезона вяло и до края на юни резервации почти нямаше, но за юли и август почти всичко е резервирано, казват хотелиери.

“Във Варна тази година е по-силен градският туризъм от ваканционния. Всички хотели в града са пълни, има поклоннически, културен и винен туризъм”, заяви Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

В известен хотел в града пристигат по цели автобуси – италианци, американци и хора с увреждания от Румъния.

“Посрещаме гости още от февруари, Варна е на път да има туризъм 4 сезона”, смята експертът.

В комплексите около морската столица туристите са с около 10% по-малко от миналата година. През 2021-а имаше по-заможни туристи, а и богати българи. Наблюденията са, че сега гостите са по-малко платежоспособни.

Въпреки войната по курортите край Варна се забелязват и немалко богати украински туристи. Иначе картината е смесена – чехи, поляци, французи, очаква се да дойдат и гости от Израел. За румънците и украинците не може да се каже дали са на туризъм, или живеят в града.

В Албена до 20 юли отчитат 25% ръст на туристи в сравнение с миналата година. Възстановен е и броят на скандинавските туристи, които отсъстваха през последните 2 години – от Швеция, Дания и Норвегия. Част от настанените по държавната програма за бежанци украинци са наети на работа.

Източник: 24 часа

снимка Архив

Similar Posts