| | | | |

Прокуратурата рестартира делото “Ало, Банов съм!”

Апелативната спецпрокуратура е отменила отказа да се образува наказателно производство за ремонта на столичното Ларго и скандала “Ало, Банов съм”, обяви “Медияпул” като се позова на постановление на прокурор Емилия Пашалиева от 19 юли тази година.

Според прокурорката при прекратяване на делото е имало отказ държавните обвинители да се съобразят с препоръките и доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Спецпрокуратурата на два пъти отказа да образува досъдебно производство по този случай, въпреки че получи указания от върховната прокуратура, с които не се е съобразила, пише в постановлението.

Отказите за образуване на наказателно преследване са обжалвани от лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като обжалванията са започнали по сигнал на Елена Йончева, в качеството ѝ на евродепутат от БСП.

След образуването на досъдебното производство делото трябва да бъде предадено на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Европейската комисия не признава над 50% от изхарчените 15, 8 млн. лв. от европейските фондове за ремонта на Ларгото. Нередностите са установени след разследване на ОЛАФ.

Изграждането на Ларгото се случи основно под надзора на министър Вежди Рашидов, но в крайна сметка бе запомнен избухналият през 2019 г. скандал около запис на наследника му Боил Банов.

Тогавашният депутат от БСП Елена Йончева изнесе записи, за които твърдеше, че става ясно как Банов дава инструкции да се оформят документи, за да не дължат изпълнителите на ремонта неустойка. Прокуратурата се зае с проверка. От нея обаче нищо не излезе, защото държавното обвинение обяви, че не било сигурно дали предоставените от Йончева записи не са били манипулирани.

Боил Банов на няколко пъти заяви, че не може да бъде обвиняван, че се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка. То обаче е заведено не веднага след приключилия със закъснение ремонт, а чак след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се казва, че министерството трябвало да поиска обезщетение от строителя.

Развръзката по казуса дойде на 13 ноември 2019 г., когато стана ясно, че Министерството на културата е пропуснало последния срок за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на столичното Ларго. Така стана ясно, че ведомството не само няма да получи неустойка от 753 хил. лв., но ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски.

снимка Архив

Similar Posts