| | | |

Пътните строители бесни на Киро и “Промяната”, блокират от утре страната

Пътни строители излизат на безсрочна стачка от сряда (27 юли) заради неизплатени средства. Протести ще има всеки ден пред народното събрание и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна.

Причината за недоволството им е, че не са им изплатени едва около 720 млн. лева на 80 фирми за извършени от тях дейности.

„Предвиждаме и затваряне на отсечките, на който ще са протестите. Движението ще бъде спирано за един час. Ако нещата не се променят, ще решим как да продължим с протестите“, каза председателят на УС на Браншова камара”Пътища” Стефан Чайков.

„Докато се говори и политиканства, пътища в България няма да има. Трябват последователни действия за това. През последната година и половина държавата остана без каквато и да е визия за развитието на инфраструктурата. А нещата ще стават все по-плачевни“, смята Чайков.

Той предупреди, че ако НС не предприеме действия на 30 септември в страната няма да има кой да поддържа пътищата.

„До тогава няма да има и ново Народно събрание, нито могат да се удължат сега сключените споразумения. Това ще рефлектира и върху зимното поддържане. Забавянията на плащанията ще доведе до лихви и неустойки. Пътищата няма да се ремонтират“, предупреди той.

По думите му цената на случващото се в бранша ще я платят данъкоплатците, които дават парите си за безопасни пътища, но тази цена ще е още по-висока, защото още един строителен сезон ще бъде пропилян.

Чайков заяви, че са се обърнали към всички народни представители да направят всичко възможно решението от 20 април да бъде променено, за да може да се поддържат пътищата.

„Премиерът праща решаването на въпроса в парламента, защото няма вяра на своя вицепремиер. Затова, че те си нямат доверие, България остава без пътища“, каза председателят на ББК “Пътища”.

„През последните седем месеца не се направи нищо за пътния сектор“, категоричен бе Чайков и добави, че причината е, че липсва политическа воля да се решат проблемите в бранша.

„Благодарение на бездействието на институциите може готови съоръжения да бъдат разрушени, защото има процеси, които не са извършени и ще застрашат сигурността им“, каза той.

Другата тема, която за бранша е изключително важна, е темата за индексацията в строителството. “Индексацията е от ключово значение, защото са поставено под заплаха близо 10 млрд. лева европейски средства”, обясни той.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев заяви, че ще свика извънредни заседания на комисията, за да се търси решение на проблема.

Пътностроителният сектор обявява във вторник най-мащабната си досега стачка, която ще започне в сряда. Заради проблемите с неплатените ремонти на пътищата, направени от тях миналото лято, в сряда те спират да работят и същия ден започват блокади на пътища и възлови кръстовища в София и страната, съобщи ипълнителният директор на Българската браншова камара “Пътища” Лазар Лазаров.

Конкретният повод за протестите е отмененото миналата седмица приемане от ресорната комисия в парламента на доклад от проверките на извършената миналото лято работа. Миналата сряда регионалната комисия отложи в последния момент заседанието си, на което трябваше да гласува доклада, от чието приемане зависи изплащането и на втората половина от дължимите пари – около 560 млн. лв.

Поводът за отмяната на заседанието, който е изтъкнал пред колегите си председателят на комисията Настимир Ананиев от ПП, е, че “има проблем със становището на ДНСК”.

Става дума за становище, от което излиза, че миналогодишните ремонти са в по-голямата си част текущи, т.е. са направени законно, следователно фирмите трябва да си получат парите. Междувременно комисията е обявила заседание и във вторник, 26 юли, но със съвсем друг дневен ред.

“За нас е ясно, че “Продължаваме промяната” не желаят ремонтите да ни бъдат платени, независимо че лично премиерът в оставка Кирил Петков ни обеща през май това, стига докладът от проверките да бъде одобрен. Те, ако искаха да ни платят, нямаше да правят такива номера или поне щяха за петте области, в които самият доклад казва, че нещата са изрядни, да платят на колегите”, каза Лазаров пред “24 часа”.

Според него фирмите, които осъществяват текущ ремонт и поддръжка на пътищата, спират окончателно работа, докато не получат парите си за миналата година. По условие тези договори предвиждат пътната агенция да налага парична санкция на фирмите, ако не изпълняват задълженията си, но според Лазаров самата агенция е в нарушение на договора, като не им плаща, така че не би трябвало да има последици.

Лазаров съобщи още, че на 1 юли почти всички фирми, които са очаквали досега напразно парите си, са изпратили на пътната агенция покани за доброволно изпълнение на финансовите задължения със срок за плащане 14 работни дни, които вече минаха.

Следващата стъпка е да си извадят изпълнителни листове, което може да се направи при всеки съдебен изпълнител.

“Това означава, че товарим излишно държавата с такси, които при тази сума никак не са малко, поне няколко милиона лева са, но просто явно няма друг начин”, каза Лазаров.

Ситуацията с текущия ремонт и поддръжка на пътищата се усложнява още повече наесен, тъй като сегашните договори за тази дейност изтичат на 30 септември. АПИ обяви обществени поръчки за след тази дата, но те до една са блокирани заради жалби, т.е. не е ясно кой ще поддържа пътищата след тази дата.

снимка Архив

Similar Posts