| | | | |

ЕКСКЛУЗИВНО: Бойко Рашков и прокуратурата удрят журналист на агенция ПИК по нареждане на Руди Гела (ДОКУМЕНТ)

Журналистът на агенция ПИК Цветан Фиков беше задържан вчера от ГДБОП по сигнал на отиващия си министър на спорта Радостин Василев. В поредица от публикации в ПИК Цветан Фиков разобличи с документи, как Василев се опитва в последните дни на своето управление да изгони деца от тенискортовете на стадион “Септември” в столичния квартал Красна поляна, пише агенция ПИК


Вчера сутринта на вратата на жилището му в столичния квартал позвъняват служители на ГДБОП със заповед за обиск. Пред очите на съпругата му служителите влизат и започват претърсване на дома на журналиста.

Мотивът е, че Фиков е заплашил длъжностно лице, а причината е изпратени по вайбър съобщения с публикациите по случая с кортовете до пиара на Радостин Василев – Кирил Веселински, бивш журналист от Канал 3 по времето, когато Фиков в главен редактор на медията.

В изпратените съобщения Фиков обяснява, че Красна поляна не е Дианабад – визирайки бруталното и мутренско нахлуване на спортния министър в оставка преди месеци в спортния комплекс Дианабад.


В СМС-ите Фиков споделя, че като журналист ще следи за всяка нередност на министъра и няма да остави така нещата. Информира го също, че трябва ще организира протести в квартала за защита на децата и мястото им за тренировки, че ще следи всяка негова проява оттук нататък, за да го разобличи по медиите.

Явно това е притеснило министъра с мандат на доизживяване и той е задействал копоите на Рашков, за който Руди не крие, че е чест гост в кабината му.

В осем часа сутринта вчера на врата на колегата Цветан Фиков позвъняват 7-8 служители на ГДБОП и показват заповед за обиск на дома му. Той ги пуска и в продължение на няколко часа тарашат семейното му жилище, без да му обяснят какво е довело до този обиск.

“Арестуват” телефона му, след което го карат в ГДБОП. В ГДБОП му обясняват, че причината за за ареста са заплахи, отправени от журналиста към длъжностно лице или обществена личност, заради които е образувано досъдебно производство по чл. 144 от НК .

Там Фиков престоява още няколко часа, след което е преместен в килия в 7 РУ на МВР. Към 17 часа отново е откаран в ГДБОП и в присъствието на адвоката му е пуснат под гаранция 1000 лв., която колегата ни трябва да плати до 5 дни.

Това е членът от Наказателния кодекс, по който на колегата ни Цветан Фиков е направен обиск на жилището:

Чл. 144

(2) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) За закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, или спрямо лице, ползуващо се с международна защита, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

колаж ПИК

Similar Posts