| | | |

НА ЖИВО Гроздан Караджов: Кой е кръгът около Петков, който има интерес от контрола върху плащанията на АПИ, защото и до ден-днешен премиерът контролира тези плащания

Очевидно вече сме в предизборна кампания, след като ПП се упражняват върху пътища. Това е добре познатия рефрен на тяхното предизборно говорене. Това каза по време на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов.

„Пресконференцията в МС не е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и на “Продължаваме Промяната” да прехвърлят проблема от болната глава на здравата“, посочи Караджов.

Сутринта зам.-министрите на финансите и на регионалното развитие Андрей Цеков и Ивайло Стайков, и Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика дадоха извънреден брифинг в Министерския съвет, на който стана ясно, че не е се знае кой ще поддържа пътищата в следващите 6 до 7 месеца, тъй като това е нужното време, в което да се проведат нови обществени поръчки, след като вчера стана ясно, че АПИ едностранно е прекратила новите договори за поддръжка и ремонт на пътищата.

„Не АПИ отмени обществените поръчки за поддръжка на пътища. Те бяха отменени в резултат на обжалване на самата документална процедура”, каза още той.

“Хем обслужвам мафията, хем поставям рестриктивни условия. Виновен за тези условия е Кирил Петков. Точно в неговия кабинет, бяхме в неговия кабинет, когато те настояваха да има максимални рестрикции. Спомняте си как сме се разправяли за 60/40, 80/20 и другите условия за поръчките. Ето го резултата от намесата на министър-председателя в поръчките на АПИ”, допълни още Караджов.

“Кой е кръгът около Петков, който има интерес от контрола върху плащанията на АПИ, защото и до ден-днешен премиерът контролира тези плащания”, заяви Караджов.

“От мотивите става ясно, че онези условия, които сме посочили в тях са изключително рестриктивни и в полза изключително и само на държавата.

В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията, но да защитаваш интереса на държавата и да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските крадливи фирми – както ги нарича Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил – хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам”, коментира Караджов.

“Обществените поръчки са за 3.6 млрд лв. – такъв бюджет в АПИ никога не е имало в разчетите от предходните години. Следователно трябваше да се изчака приемането на бюджета, неговото влизане в сила на 26 март и на 31 март с писмо ние ги изпратихме в Министерстовото на финансите за съгласуване. След това ги обсъдихме и при министър-председателя.”

Проблемът със срока 30 септември (когато трябва да се прекратят старите договори – бел. ред.) произтича от личното настояване на Кирил Петков в решението на НС за пътните ремонти да залегне условие евентуално служебно правителство на Румен Радев да не може да се разплаща със строителните фирми, каза още Гроздан Караджов.

Караджов призова в оставащите последни дни на Народното събрание да се премахне датата 30 септември и дотогава да се преговаря със фирмите да вършат работа по пътищата до избирането на нови изпълнители.

Като причина за спирането на поръчките от АПИ вчера посочиха “пропуски в документацията за участие” – документация, предложена от самата агенция. Обществените поръчки бяха обявени през април, с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и са предмет на проверка от компетентните органи.

В същото време пътните строителни фирми започнаха безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протестите ще бъдат всеки ден пред НС и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.

Similar Posts