| | | |

ДПС : За пореден път обществото стана свидетел на груба манипулация, “Рашковщината” стигна до ЕП

“За пореден път обществото стана свидетел на груба манипулация от страна на олигархичния кръг “Капитал” на Иво Прокопиев. Този път тя е маскирана като доклад на неправителствена организация – Международен институт за пресата”.

Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на специален брифинг в парламента. В него участваха още вицепрезидентът на Либералния интернационал Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС и лидера на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа”

Той уточни, че “докладът представя медийната среда в България тенденциозно и изкривено, изцяло в интерес на медийния и олигархичен кръг “Капитал”.

В този доклад над 53 пъти се споменава името на народния представител от ДПС Делян Пеевски, въпреки че той отдавна не притежава медии. ДПС неколкократно също се споменава в негативен аспект, който няма нищо общо с действителността”, посочи Карадайъ.

“Същевременно в доклада е пропуснато да се разгледа влиянието върху медиите у нас на Иво Прокопиев, както и създадения от кръга “Капитал” в последното десетилетие порочен модел на медийни обвързаности. Влияние, довело до там, че манипулацията и лъжата се представят като последна истина в контролираните от него медии, а реалността е прикривана и извращавана”, изтъкна лидерът на ДПС.

Разбира се, пропускането на кръга “Капитал” не е случайно, защото докладът е изготвен от Галя Прокопиева в офисите на Прокопиев. Тя е автор, така пише в самия доклад, съобщи Карадайъ.

Затова ние от Движението за права и свободи си позволихме да изразим наше отношение по този доклад и го адресирахме до вицепрезидента на ЕК Вера Юрова, до еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, до Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред в ЕП и до Софи инт Велд, председател на Комисията по върховенство на право, демокрацията и основни права и свободи”, каза още Карадайъ.

Той съобщи и една добра новина за Движението.

“Петицията, осъждаща рашковщината по време на изборите, внесена от нашия младежки председател в община Айтос Бехчет Емурлов в Комисия по петициите на Европейския парламент, е допусната за разглеждане”, каза Карадайъ.

Той припомни, че покъртителни свидетелства за полицейщина и незаконни действия на полицията по време на изборите са посочени в доклада на ОССЕ (Служба за демократични институции и права на човека). Сега, освен в този доклад, ще разгледат случаите и в Комисията по петициите.

Similar Posts