| | | |

Предстои битка за преразпределяне на вината. Съвсем сигурно е, че предстои всеки от участниците да обвини останалите

“Няма активи от това управление, а само пасиви. Активите вероятно останаха за скритите участници, които тепърва ще разбираме кои са, кои са капитализирали от това зловредно управление. Предстои битка за преразпределяне на вината, не за преразпределяне на активите. Съвсем сигурно е, че предстои всеки от участниците да обвини останалите”.

Това каза пред БНР социалният антрополог доц. Харалан Александров.

снимка Архив

“Двата популистки проекта – ПП и ИТН – дойдоха на политическата сцена като изобличители, заклеймители, обвинители. Атакуваха брутално и вулгарно техните политически противници. Провалиха се безславно в опита да се саморазправят с тях. След това обърнаха омразата и злобата един към друг и влязоха в режим на тежка саморазрушителност”, коментира още той.

Според Александров останалите три партии от четворната коалиция – ПП, ДБ и БСП – “могат да образуват някакъв общ “отечествен фронт”, който да се бори срещу световната корупция, влиянието на Путин и космическата злина”:

“Единственото, което може да ги обедини, е да конституират общ враг. Със сигурност това ще е опозицията, президента и всеки, който не е съгласен с тях и си позволи да има критично мнение. Това е култура от сектантски тип, която съществува през постоянно произвеждане на външен враг и неговото посочване и заклеймяване. Самопроваляща се култура”.

“За ДБ и ПП изглежда естествена такава прегръдка, алтернативата е канибалистка, те се бият за общ електорат. Що се отнася до БСП (като трети партньор – б.р.), там има връщане към корените на ПП и ДБ – родови и идеологически, ценностни. Много вероятно е да има реванш на всички прокудени от БСП и да се стигне до съвсем различна конфигурация в лидерството на партията”.

Харалан Александров изказа мнение, че опозицията е в добра кондиция като организационно здраве и политическа позиция, и прогнозира опозиционните в момента формации да се представят добре на предсрочните избори, което да промени политическата ситуация, но няма да има доминация на ГЕРБ.

“Борисов си върна лидерската позиция, Започна да се държи като загрижен патриарх, готов да работи за стабилизация на политическия живот и на страната”, смята още анализаторът.

Similar Posts