| | | |

УНИКАЛНО ВИДЕО: Вижте как Лавров обикаля африканските племена, за да търси съюзници

Сергей Лавров е на посещение в Африка, където ще се опита да намери признаци на приятелство в момент, в който рязкото поскъпване на храните заради нахлуването в Украйна засегна сериозно континента. И успява да ги намери, пише в свой материал “Файненшъл Таймс”.

Обиколката на Лавров в Египет, Република Конго, Уганда и Етиопия идва в момент, когато африканските страни се борят с растящите цени на храните и изкуствените торове. Въпреки че Западът се опита да изолира Москва заради конфликта, посрещането, което получи той, показа колко е силно руското влияние в Африка.

Въздействието на тези усилия ясно се видя през март, когато 17 африкански държави се въздържаха от гласуването на Общото събрание на ООН, и не осъдиха нахлуването в Украйна. Други осем отсъстваха. Един гласува против.

Русия успешно е реактивирала старите връзки от съветската епоха от времето, когато Москва се е смятала за по-симпатизираща от много западни столици към каузата на освободителните борби в Африка.

През последните години Москва изгради процъфтяващ оръжеен и охранителен бизнес в няколко страни и изпрати наемници в Сахел и минни групи в Судан и Централноафриканската република.

Лавров, чието посещение трябва да приключи в Адис Абеба в четвъртък, се е опитал да оспорва идеята, че нахлуването на Москва в Украйна е довело до по-високи цени на храните и торовете.

Във франкофонска Африка някои страни активно приемат Москва като част от отхвърлянето на Франция, бившата колониална сила. Военната хунта в Мали изгони френската армия и привлече Вагнер, руска наемна група, в битката си срещу джихадистки бунтовници. Африканската обиколка на Лавров съвпада с посещението на френския президент Еманюел Макрон в Бенин, Камерун и Гвинея-Бисау.

В Адис Абеба, където се очаква Лавров да прекара известно време с премиера Абий Ахмед, Етиопия също се стреми да балансира различните силови блокове, каза Абел Абате Демиси, сътрудник в Чатъм Хаус, мозъчен тръст.

Адис търси сближаване със САЩ, след като миналата година Вашингтон наложи санкции в отговор на войната в Тиграй. Майк Хамър, специален пратеник на САЩ за Африканския рог, ще посети Адис Абеба тази седмица.

САЩ също полагат усилия за укрепване на политическите връзки със страни от целия континент. Американците планират среща на върха на африканските лидери във Вашингтон през декември. Тя ще е първата по рода си от 2014 година, когато беше организирана от бившият президент Барак Обама. Руските медии казаха, че Лавров обсъжда дневния ред за втората среща на върха Русия-Африка, която трябва да се проведе в Русия следващата година.

В Уганда президентът Йовери Мусевени също се опитваше да настрои една страна срещу друга, каза Фредерик Голуба-Мутеби, базиран в Кампала политолог.

Този месец президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди каза пред “Файненшъл Таймс”, че неговата държава не взема страна, въпреки че в ООН осъди инвазията на Русия в Украйна. „Не искам да вземам страна, защото тези две държави имат връзки с ДРК. Това, което се случва е много жалко“, каза той.

А в Танзания опозиционният лидер Зито Кабве разкритикува това, което счита за опасен флирт с Москва от страна на някои африкански страни.

Similar Posts