| | | |

Елеонора Митрофанова се е отказала да си ходи и пак хапе

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се надява, че следващото българско правителство ще бъде по прагматично от настоящото.

В интервю за агенция ТАСС, дадено в четвъртък, тя посочва, че икономическата ситуация ще принуди страната ни да премине към “по-прагматичен подход”.

Любопитната подробност от разговора е, че тя дава да се разбере и защо посолството на “Драган Цанков” не може да бъде затворено. По думите й, у нас има твърде много смесени бракове между рускини и български мъже, което било един от основните фактори за продължаване на мисията на Москва в София.

“България е членка на ЕС и НАТО, но ѝ е сложно да изгради своя линия на държание”, твърди дипломатката.

За решението на кабинета “Петков” да изгони 70 руски дипломати, Митрофанова посочва:

“България надмина всички. На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване.

Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея”, настоява тя.

Митрофанова е категорична, че не може просто ей така Русия да загърби отношенията си с България.

“Не можем просто да напуснем страната.

Тук има огромен брой наши сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности”, категорична е посланикът на Кремъл.

Пълният текст на страницата на руското посолство гласи:

Интервю на Посланик Елеонора Митрофанова за ТАСС:

“Точно един месец измина от безпрецедентното решение – тук България надмина всички. Бяха отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници (обслужващ персонал).

На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване.

Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея.

Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в Посолството са 15 души. Всички те правят цялата работа – истински многостаночници.

Не бива да забравяме, че България – една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм.

И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да предаваме – не можем просто да напуснем страната.

Тук има огромен брой нашите сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности.

Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство.

България е членка на Европейския съюз, на НАТО, но за нея ще е сложно да изгражда своята линия на поведение. Но ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката”.

Последвайте ни вече и в Телеграм

Similar Posts