| | | | |

Съдът окончателно реши за лицензите на “Еврофутбол” и “Национална лотария” на Божков

Три различни състава на Върховния административен съд отхвърлиха жалбите на “Еврофутбол” ООД и “Национална лотария” АД против решения на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за окончателно отнемане на притежаваните лицензи.

Това е промяна спрямо решението на първа инстанция, от Софийския административен съд.

Съгласно решенията, двете компании не са предприели необходимите действия да погасят или обезпечат просрочени публични вземания в сроковете, указани от Държавната комисия по хазарта (ДХК). При “Еврофутбол” става въпрос за общо 328 882 670,98 лева (главница 261 164 891,87 лева и лихва 69 304 242,84 лева), а при “Национална лотария” – 14 945 470,83 лв. главница и 4 015 495,73 лв. лихва.

Съгласно разпоредби на Закона за хазарта (чл. 85, ал. 1, т. 1), Комисията прилага с мотивирана заповед (ПАМ) отнемане за срок от три до шест месеца на издадения лиценз за организиране на хазартни игри или за дейност, когато са налице просрочени публични задължения в размер над 5000 лв. и не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите, каквитепроцесните случаи.

Когато няма действия за погасяване на дълговете, ДХК разполага с правомощието да постанови окончателно отнемане на притежавания лиценз (чл. 86, ал. 1, т. 7 ЗХ).

От доказателствата по делата по безсрочен начин е установено, че ДКХ е приложила принудителни административни мeрки – временно отнемане на лиценза за срок от три месеца, като е разпоредено в същия срок да се предприемат действия по преустановяването на допуснатите нарушения, т.е. за погасяване или обезпечаване на просрочените публични вземания към ДКХ.

Това обаче не е сторено в законоустановения срок, казват съдиите.

Последвайте ни вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts