| | | |

Светът изтръпна! Пелоси излетя, Тайван извади ПВО системи на летището, Китай стреля до осторова ВИДЕО

Напрежението между Китай и САЩ, възникнало около Тайван, се засилва. Пекин прехвърля оръжия в най-близката до острова провинция Фудзиен и обстрелва пролива като част от “ученията”. В същото време Тайпе разполага системи за противовъздушна отбрана и издига бойни самолети в небето.

Самолет с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси се насочва към острова. Именно около този полет се развиват събития, които целият свят наблюдава. Както и за полета на американски чиновник.

Така около 13 часа самолетът с Пелоси излита от военновъздушната база Андрюс. Американска ударна група, начело самолетоносача Роналд Рейгън, участва в защитата му.

Подобни мерки се наложиха поради изявления на китайски официални лица, че пристигането на представител на САЩ в Тайван може да доведе до последствия и по-късни призиви от местни медии самолетът да бъде свален веднага щом се приближи до острова. Към 14:00 часа повече от 56 000 души от цял ​​свят гледаха полета онлайн.


В същото време в Тайванския проток започнаха военни учения, обявени от Китай предния ден.

Пекинската артилерия и ракетни системи за залпов изстрел са насочени към Тайван, като според непотвърдени съобщения, някои от снарядите са паднали на брега на острова. В отговор Тайван разположи системи за противовъздушна отбрана на едно от цивилните летища в страната и издигна бойни самолети в небето.

Засега няма регистрирани провокации и от двете страни и всичко изглежда като “игра на мускули”.

В същото време руската Уикипедия вече “погреба” Пелоси, като посочи на портала си 31 юли като дата на нейната “смърт”. Няколко минути по-късно информацията беше изтрита.

Около 16:00 часа самолетът, превозващ длъжностното лице, започна да се спуска и кацна на международното летище в Хонолулу на Хавайските острови.

Причините за това могат да бъдат само две: промяна в плановете на САЩ на фона на нарастващото напрежение или зареждане на самолета. В същото време лидерът на Съединените щати, според журналисти, каза, че възнамерява да защити Тайван, ако е необходимо, с военни средства.

Последвайте ни вече и в Телеграм

Similar Posts