| | | |

Бойко Ноев надушва кой седи зад взривовете в Карнобат

Доказано е присъствието на руски граждани при голяма част от взривовете на боеприпаси в България.

Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев във връзка с инцидентите от последните дни в складове на оръжейния търговец Емилиян Гебрев край Карнобат.

“Сред повечето от 10 инцидента с взривове на боеприпаси у нас е доказано присъствието на руски граждани. Те са присъствали или са били съпричастни към взривове и в други държави, в частност Чехия. Доказано са присъствали и вероятно участвали в отравянето на Скрипал (б. р. – Сергей Скрипал, бивш офицер от руското военно разузнаване) във Великобритания”, заяви експертът пред bTV.

Относно конкретния случай през уикенда Ноев добави:

“Взривът, който се случи онзи ден, е един от вече повече от 10 инцидента, които се случили в България. Това ни дава възможност да се направят някои обобщения, които касаят както вътрешнополитическия живот в България, така и някои елементи на геополитиката и нашите отношения с други държави.

Аз бих казал, че този инцидент има отношение към общо казано по-големи групи проблеми и отношенията на България с Русия.”

Бившият военен министър подчерта, че се знаят тези руски граждани – имената им, кога са били в България. Според него обаче липсва качествено разследване на тези взривове.

“Въпреки съпротивата на политически кръгове и институции е доказана съпричастността на граждани на Русия и още по-точно служители на едно от поделенията на “29 155” на руското Главно разузнавателно управление. Това го има доказано в България, Чехия и Великобритания.

Това означава, че ние сме свидетели на една политика на Русия за въздействие върху българската отбранителна индустрия по някакви причини и по някакви техни интереси”, каза Ноев.

Той бе категоричен, че такива “причини” е имало през годините по време на правителствата на Бойко Борисов.

“Тогава на руснаците почти им беше даден контрол върху българската оръжейна индустрия. Това има отношение и към проблема с газа”, смята експертът. Според него въпросът за отношенията България – Русия е “геополитически двустранен”.

В заключение Бойко Ноев попита: “Ще бъдем ли ние отново васална държава, част от Руската империя, или ще бъде България част от демократичния свят, към който принадлежи? Това е големият въпрос.”

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts