| | | |

Вдигнаха във въздуха китайски и американски изтребители, Пелоси отива в Тайван

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян направи официално изявление, свързано с посещението на високопоставен американски представител в Тайван.

„Посещението на Пелоси в Тайван ще бъде груба намеса във вътрешните работи на Китай и ще доведе до много сериозни събития и тежки последици”, посочи той.

Японските медии съобщават за напускането на осем изтребителя и пет самолета-цистерни на ВВС на САЩ от бази в Япония. Едновременно с това китайски изтребители Су-35 в момента прелитат над Тайванския пролив.

Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите на САЩ, се готви да посети Тайван въпреки предупрежденията на Китай да не го прави. В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от “рутинно” предислоциране, предаде Ройтерс.

Самолетоносачът “Роналд Рейгън” понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ.

“Роналд Рейгън” е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер “Антиетам” и разрушителя “Хигинс”, каза представителят, пожелал да остане анонимен. По думите му амфибийният нападателен кораб “Триполи” също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

Полетът на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, който потенциално може да се насочва към Тайван, прикова вниманието на огромен брой наблюдатели в сайта flightradar24.com – над 230 000.

Въпросният повишен интерес безспорно е свързан с нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин относно посещението на Пелоси в Тайван, за което се говори от няколко дни. Вчера китайски самолети летяха в идентификационната зона на противовъздушната отбраната на острова, а днес се стигна до неприкрито размахване на оръжие – в социалните мрежи се появиха видеозаписи, показващи самоходни гаубици и друга тежка бойна техника по китайското крайбрежие срещу Тайван, а китайската армия пусна няколко снимки от ученията, обявени недвусмислено само по един повод – вероятното пристигане на Пелоси.

“Китай предупреждава Байдън – ако Пелоси влети в Тайван, армията ще се намеси”, пише във връзка с взривоопасния полет на американската демократка “Глобъл Таймс”.

Китайското външно министерство също отправи директно предупреждение към Вашингтон. “САЩ превишават границите си. Китай ще лиши сепаратистите и техните съучастници и най-малката възможност за независимост на Тайван”, се казва в изявление на китайското външно министерство.

На фона на случващото се бе съобщено, че Китай възнамерява да прехване и изтласка самолета на Пелоси от въздушното пространство на Тайван, както и да извърши предупредителни изстрелвания на ракети, ако това се наложи.

В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от “рутинно” предислоциране, предаде Ройтерс.

Самолетоносачът “Роналд Рейгън” понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ. “Роналд Рейгън” е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер “Антиетам” и разрушителя “Хигинс”, каза представителят, пожелал да остане анонимен. По думите му амфибийният нападателен кораб “Триполи” също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

Според американски военни експерти обаче Пекин и Вашингтон общуват на военно ниво, за да предотвратят нежелани инциденти. “Не се съмнявам, че военните разговарят помежду си, за да се уверят, че не може да има инцидент”, казва Денис Фриц, старши сержант в командването на ВВС на САЩ, цитиран от “Политико”.

Изданието уточнява, че САЩ вероятно същевременно ще уверят Пекин по дипломатически канали, че остават ангажирани с политиката на “един Китай”.

В. “Вашингтон Пост” пък допуска, че проблемното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ може да бъде отменено в последния момент.

Междувременно Тайван е подготвил изтребители, които да ескортират и защитят самолета с Пелоси. Според съобщения в медиите полетът ѝ ще бъде ескортиран от осем изтребителя Mirage 2000 френско производство. Те ще ескортират полета на председателя на Камарата на представителите до летището.

Нанси Пелоси планира да посети Тайван днес, условно в 16:30 ч. българско време.

Позовавайки се на “официални лица”, тайванската телевизия Next TV в понеделник съобщи, че се очаква Пелоси да остане в Тайпе за една нощ в хотел Grand Hyatt, но не е ясно кога точно ще пристигне. Си Ен Ен също публикува подобна информация, като заяви, че “Пелоси се очаква да посети Тайван като част от обиколката си в Азия”, според високопоставен служител от тайванските власти и американски официален представител.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян също заяви на рутинна пресконференция в понеделник: “Ако си играете с огъня, ще се изгорите. Вярвам, че САЩ са напълно наясно със силното и ясно послание, отправено от Китай”.

Ако Пелоси посети остров Тайван, “НОАК няма да седи безучастно” и ще предприеме “решителни и силни контрамерки”, за да защити суверенитета и териториалната цялост на Китай. Що се отнася до това какви са тези мерки, Чжао каза, че “ако тя се осмели да отиде там, нека изчакаме и ще видим”.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

Similar Posts