| | | | | |

Екс финансовия министър Асен Василев не спести лоша новина на изпроводяк

Служебният кабинет ще работи за емитирането на нов външен дълг, като отворен прозорец за това се очертава да има в началото на септември. Това стана ясно от думите на вече бившия финансов министър Асен Василев и новия служебен министър Росица Велкова.

Освен на международните пазари правителството ще разчита и на вътрешния чрез пласиране на държавни ценни книжа.

Темата е особено актуална в условията на високи лихви, които правят заемите все по-скъпи. Ето защо при актуализацията на бюджета преди месец парламентът, по инициатива на финансовото министерство, увеличи прага за поемане на нов дълг заради все още сравнително добрите условия.

Така се очаква с външната емисия да бъде рефинансиран дълг с падеж в началото на 2023 г. По думите на Василев финансовият екип на държавата на два пъти е бил съветван от банките консултанти да изчака с външна емисия, пише economic.bg.

Сред приоритетите на новия служебен министър е осигуряването на средства за провеждане на предсрочния парламентарен вот. Велкова и нейният екип ще започнат и работа по базов вариант на Бюджет 2023.

Ще направим основа за следващото редовно правителство, за да може то да заложи своите политики в него“, коментира Велкова.

Тя е зам.-министър още от времето на Владислав Горанов, с кратко прекъсване по време на временната власт миналата година.

Познава в детайли работата на министерството и състоянието на икономиката и хазната дори по-добре от мен. Радвам се, че ще заеме моето място“, коментира Василев.

Велкова ще продължи и работата по Плана за въвеждане на еврото в България. На въпрос дали ще направи смени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, Велкова посочи, че първо ще се запознае по-детайлно с тяхната работа.

Въпросът бе провокиран от появилите се критики към директора на НАП Румен Спецов, че е продал фирмата си, знаейки, че срещу нея е стартирана данъчна ревизия. Проверка на самата НАП, която той ръководи, не намери нещо незаконно.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts