| | | | |

СКАНДАЛ! Киро ни остави без газ! Прочетете истината за митичните 7 танкера

от фейсбук профила на Васил Велев

снимка Архив

Не е достатъчно, по-скъп е, няма как да го докараме до България, а и срока на офертата изтече.

Това написа в резюме Булгаргаз.

Реших да облекча тези, които не могат да изчетат 4-страници пълни с букви и цифри. Ето какво пише в писмото на Булгаргаз до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг от 27-07-2022г.:

1.Газ за последното тримесечие на 2022г. (октомври, ноември и декември) има осигурен само по договора с азерите в размер на 2,637 тераватчаса при заявени 9,546 тераватчаса. Това е 27,6%, а не една трета, т.к. през зимата консумираме почти два пъти повече, а по договора с азерите ще получаваме едно и също количество всеки божи ден, независимо дали е лято или зима (за разлика от договора с руснаците). Или, недостига е 6,908 тераватчаса.

2.Даже и да доставим митичния газ от митичните танкери, ще имаме недостиг от 39,4 % за последното тримесечие, т.к. 3 х 1,050 тераватчаса прави 3,150 тераватчаса и остава недостиг от 6,908 – 3,150 = 3,758 тераватчаса при заявени 9,546 .

3.Даже и да долети газът от танкерите до газопреносната ни мрежа (слот и склад за разтоварване и капацитет за пренос няма свободни), то той ще бъде с 1/3 по-скъп от газа по договора ни с руснаците, от който се отказваме. Цена на митичния газ в пристанище в южна Гърция 175 $/мвтч. при цена на газа по договора с Газпром експорт докаран до България = 131 $/мвтч.

4.Но всъщност какво обсъждаме? Офертата е с изтекъл срок. Едно голямо нищо! Или 7 по-малки нещА.

Кризисен пиар и поредната измама. Но за сметка на това, неустойките, които ще трябва да платим (ние, данъкоплатците, а не К&А), са съвсем истински и ще прехвърлят милиард долара, т.к. условията за плащане при обявения от доставчика форсмажор, свързан със санкциите, са ПРИЕТИ от европейки-съюзо-образуващите държави, Германия, Франция и Италия, както и от редица др.

И няма оправдание в съда за нашата глупост. За глупост се плаща скъпо. И ще трябва да заплатим по договор 80% от недовзетия газ. С лихвите за забавата и хонорарите на адвокатите ведно.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

Similar Posts