| | | |

Валентин Николов: Купуваме руски газ от регистрирани в Гърция и България фирми – посредници

Причините за повишената цена на газа са в Русия. Във връзка е с техния пазар, не напълниха хранилищата си миналата година, вдигнаха цената. След войната прекалено много политика влезна в газовия сектор и накара Европа да осъзнае своята глупост и да търси решения.

Това каза бившият директор на Български енергиен холдинг Валентин Николов в предаването “Денят на живо” по Нова нюз.

Когато имаш сигурна доставка, имаш и стабилна цена. Ние, ако се движим пазарно с ден напред, а нямаме сигурни доставки, цената ще се покачва. 1/3 от газа е на цената по договор, всичко останало – на пазарна цена. Внасяме отвсякъде, но нямаме достатъчно източници, каза още той.

По думите му цената на газа ще се увеличава още и до края на годината ще мине тези 60% заложени в момента.

Ние купуваме руски газ от регистрирани гръцки и български фирми. Те се явяват посредници между “Газпром” и “Булгаргаз”, посочи Николов.

България е забогатяла покрай Кримската война. 200 години по-късно, вместо да печелим като износител на енергия, зърно, преработен петрол, ние направихме собствена криза. “Булгаргаз” е с 500 млн. лв. загуба само за 6 месеца. Всички пари на холдинга отиват за компенсация на бизнеса, не остават средства за “Булгаргаз”.

Трябва да влезе Акт 16, за да получим газ от Азербайджан. Друг вариант е да се изследва договора с “Газпром”, допълни бившият директор на Български енергиен холдинг.

По думите му служебният енергиен министър има компетеност да се справи с газовата криза.

Относно седемте танкера с газ от САЩ, Николов заяви, че първо е минала датата за доставка на газа и второ нямаме място, където танкерите да бъдат разтоварени. По думите му всички LNG терминали за регазификация са натоварени на 100%.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts