| | | |

В 12 без 5: Кабинетът “Петков” ликвидирал Държавната петролна компания

Държавната петролна компания вече е история с решение на кабинета “Петков”, взето в последния ден от неговото съществуване.

Компанията бе създадена от третото правителство на Бойко Борисов.

Закриването на държавната петролна компания е било одобрено от Министерски съвет на 1 август, но не бе официално обявено, предаде eurocom.bg.

снимка Архив

В понеделник, часове след като президентът Румен Радев обяви състава на служебния кабинет, бе свикано последното заседание на правителството на Кирил Петков.

Една от обявените точки за него бе преобразуването на държавни предприятия, но без да се дават каквито и да било подробности.

Закриването на Държавната петролна компания е било едно от решенията на министрите на Петков на 1 август, стана ясно, след като решението бе публикувано в информационната система на Министерски съвет.

То е подписано от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Създаването на ДПК беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 г.

Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г.

Закриването на компанията бе част от предизборните обещания на Кирил Петков и Асен Василев.

Такива обещания имаше и от “Демократична България”.

Първите стъпки обаче бяха предприети чак през май 2022 г., когато започна приемането на промени в закона за държавните резерви.

“Направените анализи сочат, че съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания” (ДП ДПК) е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България.

Участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана поради факта, че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, се посочва в съобщението.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво.

В този контекст амбициите за създаване на Държавното предприятие „Държавна петролна компания” с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства”, мотивира се тогава правителството.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts