| | | |

Гонят ли от БСП служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева

Тримата нарушили устава на партията, като влезли в правителството без решение на Националния съвет

Президентът Румен Радев назначи трима от Националния съвет (НС) на БСП в поредното си служебно правителство. Крум Зарков стана министър на правосъдието, Весела Лечева – на спорта, а Явор Гечев – на земеделието.

И тримата са с реноме на вътрешни опозиционери на лидера на БСП Корнелия Нинова. Освен това не са фигури с нисък ранг – популярни са и са членове на НС на партията, където опонентите на Нинова са вече твърде малко.

По информация на „Флагман“ ръководството на БСП готви санкция срещу Зарков, Гечев и Лечева. Повод за наказанието може да е неспазването на решение на НС от 1 май 2021 г.

То касае първото служебно правителство, назначено от Румен Радев миналата година, и предвижда, че при покана на членове на БСП за министри, те следва да уведомят ръководството и да бъдат утвърдени от НС. Това се случи с Янаки Стоилов, който стана служебен министър на правосъдието в кабинета на Стефан Янев.

Зарков, Гечев и Лечева обаче не са минавали през такава процедура. Твърди се, че в случая те са нарушили и устава на партията. Става въпрос за чл. 33, т. 21 и 22. Според тези точки Националният съвет на БСП взема решение за участие в изпълнителната власт и утвърждава кандидатурите за министър-председател и министри.

Това, по подразбиране, касае редовните правителства, но в случая може да бъде отнесено и към членовете на служебните Министерски съвети, както смятат от ръководството на „Позитано“ 20.

Дали Зарков, Лечева и Гечев ще бъдат санкционирани, ще реши НС на БСП, коментира източник от „Позитано“. Дали и кога ще бъде поставен въпросът, на този етап не е ясно. Според друг източник от Изпълнителното бюро „поне засега“ казусът не е бил коментиран в рамките на тясното ръководство на партията. Членове на Националния съвет пък избягват да говорят по темата.

От БСП публично коментират, че назначенията на президента в служебния кабинет са реваншистки спрямо формацията, от която започна неговата политическа кариера.

Като особено враждебно може да се приеме издигането на уволнения преди няколко седмици от Корнелия Нинова председател на борда на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов за икономически министър на мястото на самата Нинова.

Иначе лидерката на БСП подчертава, че партията й няма да отговаря за действията на служебното правителство въпреки участието на техни хора в него.

В случая важна роля има младият Крум Зарков, който е вероятно единственият реален конкурент на Нинова за лидерския й пост.

Преломен беше моментът в началото на годината, когато Конгресът на БСП не прие оставката на председателката след изключително слабите резултати на парламентарните избори през ноември 2021 г. Това сломи временно амбициите на Зарков да я победи на вътрешно-партиен вот. Младият социалист след това изпадна в немилост, като бе отрязан от медийни участия от партийния пресцентър. Затова пък започна да се изявява солово, без да се съобразява особено с ръководството на БСП.

С издигането му за министър на правосъдието Радев връща Крум Зарков в играта. Наесен е много вероятно резултатите на БСП на изборите да са отново разочароващи. И ако соцпартията не успее да влезе във властта, гласовете за отстраняването на Нинова ще се надигнат с нова сила.

Ако Зарков обаче сега бъде изключен от партията заедно с Весела Лечева и Явор Гечев, Нинова ще е отстранила и най-сериозния си конкурент.

Това може да стане с блицкриг операция в Националния съвет, преди да е започнала предизборната кампания, за да се ограничат щетите от поредния вътрешен скандал.

От друга страна, само преди дни Върховният касационен съд отмени подобни драстични решения на НС, свързани с изключването на Кирил Добрев от БСП и с отстраняването на Калоян Паргов от ръководни партийни позиции.

Съдебните процеси обаче се проточиха няколко месеца, а щетите за потърпевшите вече изглеждат трудно поправими.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts