| | | |

МИЗЕРИЯ! В Русия върнаха Корекомите, западни стоки само за избрани

Аналог на магазините “Берьозка” (без връзка с едноименната верига магазини в България), в които по времето на СССР срещу валута се купуваха дефицитни западни стоки, ще се появи в Москва и Санкт Петербург.

В безмитните магазини, подобни на позабравените нашенски Корекоми, ще могат да пазаруват само служители на дипломатическия корпус и техните семейства. Стоките ще се продават в рубли, долари и евро.

Министър-председателят Михаил Мишустин е подписал указ за създаване на тези безмитни магазини, работещи за дипломатически мисии, консулски служби, международни организации или техни представителства, както и за членове на техните семейства.

Магазините ще бъдат собственост на руско юридическо лице, негов съучредител ще бъде Главното производствено-търговско управление за обслужване на дипломатическия корпус към руското външно министерство

След покупката им ще се издава касова бележка с надпис Duty Free. Може да съдържа и информация за купувача. Списъкът с покупките ще се изпраща всеки месец в МВнР.

В съветските “Берьозка” стоките се продаваха срещу валута или нейни заместители – чекове и сертификати на “Внешпосылторг”. В тях търгуваха с вносна битова електроника, дрехи, бижута, храни и др. Купувачите бяха чужденци и съветски граждани: дипломати, специалисти, работещи в чужбина, както и членове на техните семейства.

снимка Архив

Similar Posts