| | | |

Шефът на “Булгаргаз”: Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

“Булгаргаз” е в центъра на този кризисен щаб, свързан с енергетиката като цяло. Кризисният щаб ще включва широк набор от специалисти, дано успее да бъде ефективен. Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки, това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време.”.

Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на “Булгаргаз” Иван Топчийски ден след като служебният кабинет “Донев” сформира кризисен щаб за справяне на ситуацията с доставките на газ за страната.

Не бих казал, че цената на танкерите с втечнен газ е изгодна, тя е близка до пазарните цени. Компаниите, които продават природен газ, гледат своите интереси.

Приоритет номер едно е наличието на газ, цената е важна, но остава на втори план, каза шефът на “Булгаргаз”.

Три танкера с втечнен газ от Америка ще осигурят достатъчни количества за битовите потребители за тази година, както и половината от клиентите на свободния пазар. Договорът за тях трябва да се подпише до 19 август. В това беше категоричен директорът на “Булгаргаз”

Останалите четири танкера са договорени за първите месеци на следващата година. Има резервиран капацитет до края на октомври, работи се за прехвърляне и за ноември и декември. Според Топчийски договорената цена е близка до пазарните, но в момента компаниите, които доставят газ, също гледат своя интерес, а за нас първи приоритет е наличието на газ.

“Има време да се осигурят слотовете за ноември и декември и инфраструктурата за техния пренос от ревитуса. Пътят е установен”, успокои шефът на дружеството. Ако танкерите не се доставят, ще се търсят други количества на свободния пазар и като последен вариант, но много малко вероятен, е да се изпълни договорът с “Газпром”.

“Не сме спирали кореспонденция с тях, чакаме отговор дали биха гарантирали, че няма да има риск за “Булгаргаз”, но не е голяма вероятността”, смята Топчийски.

Той потвърди, че от май “Булгаргаз” купува руски газ през посредници, или по-точно – търговци. “Ситуацията беше такава, че от днес за утре се прекратиха доставките и дългосрочните договори, а на спот пазарите е по-скъпо”, обясни той защо цената е била по-висока.

Имаме карга, случва се доставка на втечнен газ с танкери, “Булгаргаз” има опит в това, обясни Топчийски. Ако не се стигне до там, ще има нови търгове, ще се търсят няколко доставчици. Няма как да затворим страницата с тези танкери, да се обърнем към “Газпром”. Който не сключи тази сделка, той ще носи отговорността. Гръцки и турски компании поддържат контакти за доставка на газ.

Най- реалистичния вариант за дългосрочни договори е втечнен газ, каза шефът на Булгаргаз. За Азербайджан има лимити, поясни той.

Булгаргаз нагнетява количества по план в Чирен, до началото на отоплителния сезон ще има 80 на сто запълване, смята той. Когато има криза или недостиг всички количества в хранилището в Чирен стават общи. Тази криза ще бъде налична, трябва да намерим начин да я управляваме. Гарантиране на поне 80% от количествата за отоплителния сезон и изясняване на ситуацията с “Газпром”, каза Иван Топчийски.

Част от азерския газ, който в момента получаваме, наистина е по-скъп, но това са допълнителни количества, които все пак са на близка до пазарната цена, допълни още Топчийски.

“Булгаргаз” не е дружество на загуба, отечете 6,5 млн. оперативна печалба. Загубите от последните месеци сумите не са такива, каквито шефът на КЕВР Иван Иванов каза. Оперативно седим добре, има проблеми със събираемостта.

От “Топлофикация” – София се опитваме да съберем по-голяма част, за да имаме оборотни средства. Извънредни приходи бяха реализирани, няма натрупани загуби от порядъка на 500 млн. лв., каза Топчийски.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts