| | | |

МВнР с извънредна новина за изгонените от Русия 14 български дипломати

Българските дипломати, обявени за персона нон грата от Русия, трябва да напуснат страната до 5 дни. Това съобщиха от българското Министерство на външните работи (МВнР).

Припомняме, че по-рано днес от руското външно министерство обявиха, че гонят 14 български дипломати. Това бе реципрочна мярка спрямо България, която обяви за нежелани 70 руски дипломати в края на юни заради опасения за шпионаж.

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес.

“Той е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на България в руската столица са обявени за персона нон грата. Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа”, съобщават от МВнР.

“Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28 юни за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения”, добавят от външното ни министерство.

Последвайте Budilnikbg.com във Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts