| | | |

Руското посолство: Отговорността лежи върху правителството, начело с Петков

На 5 август Извънредният и Пълномощен Посланик на Република България в Руската Федерация А.Кръстин беше поканен в МВнР на Русия, където му беше връчена нота на Министерството за обявяване на «persona nоn grata» и неприемливи лица на 14 сътрудници на дипломатическото и консулските представителства на България в Русия.

Тази мярка е в отговор на немотивираното с нищо решение на българската страна да обяви за «persona nоn grata» и неприемливи лица на 70 сътрудници в нашите задгранични учреждения, да въведе квоти за броя на дипломатическия и административно-техническия персонал, както и да затвори временно Генералното консулство на Руската Федерация в гр. Русе.

Бихме искали да подчертаем, че отговорността за последствия на тези контрапродуктивни стъпки изцяло лежи върху правителството на България начело с господин Петков.

Смятаме, че подобни действия не само нанасят осезаеми щети на традиционни връзки между нашите страни, потискат правата на сънародниците, лишили се от достъп към консулското обслужване, но и свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интереси на партньорите си само да навреди Русия.

Безогледното придържане на официалната София към тази линия предизвиква съжаление. Убедени сме, че неприятелските стъпки спрямо Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и народа й.

Последвайте Budilnikbg.com във Фейсбук и Телеграм

Similar Posts