| | | |

Шефът на КЕВР Иван Иванов зададе въпрос на Лена Бориславова

Природен газ ще има в България на атрактивна ниска цена. Снабдяването на България с природен газ ще протича главно от три направления.

Първото – малко над един милиард кубични метра от Азербайджан – по дългосрочен договор, гарантирани доставки. Въпросът е къде ще бъде разтоварен този природен газ и по какъв тръбопровод ще достигне до границите на България.

Това заяви в ефира на bTV тази сутрин шефът на КЕВР Иван Иванов.

Гръцката страна въвежда допълнително един плаващ голям танкер, който се явява като склад за допълнително количества природен газ. Конкретно за България не мога да кажа дали количествата са гарантирани, но това може да бъде направено.

България е в състояние да купи от фирмите, които за закупили тези слотове и природен газ ще бъде доставен, добави още Иванов.

Още февруари месец, както се казва, във въздуха се чувстваше мирис на барут, после избухна войната между Русия и Украйна. Ние сега можехме да имаме и закупени слотове, но този момент беше пропуснат. Сега ще се снабдим с газ, но на много по-висока цена.

Турция също е възможно решение за разтоварване на газ.

Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, защото гаранции иначе няма как да бъдат дадени. Допреди няколко дни едно, вече в оставка, правителство, даваше много разнопосочни сигнали.

Лена Бориславова заяви, че чакаме четири пъти по-евтин природен газ. Къде е? Сега, поради пропуснати възможности, ще платим много по-скъпо.

До 1-ви януари 2023 цената на топлинната енергия няма да бъде променяна. “Топлофикация” трябва да бъдат подпомогнати – без това те няма да могат да изплатят и своите задължения към “Булгаргаз”. Винаги има решение, за да не се продължи с това потъване на “Топлофикация”.


“Булгаргаз” изпълняваше коректно договора с “Газпром Експорт”. В един момент ултимативно поиска договора едностранно да бъде променен в една клауза. С действията, които последваха, “Газпром” показа, че не е надежден доставчик.

Да припомня, че през 2009 в продължение на 16 дни България беше лишена от природен газ, което нанесе 500 млн. загуби на българската икономика”, завърши шефът на КЕВР, според когото страната ни, все пак, няма да остане без природен газ, въпреки че ще ни струва скъпо.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts