| | | |

След харвардското разочарование идва ред на мъдростта: Какво не знаем за служебния премиер Гълъб Донев

След харвардския чар, наивност, неопитност и младежки ентусиазъм, грешките и залитанията в една или друга посока идва мъдростта. Биографията на новия служебен министър-председател Гълъб Донев е скучна. Това отбелязват много коментатори в социалните мрежи.

И Слава богу! Време е да престанем да търсим ексцентрични нюанси в биографиите на властимащите. Защото след тях обикновено идва ред на разочарованията, пише “Телеграф”.

Компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност – тези качества на Гълъб Донев изброи държавният глава Румен Радев. И още: „Той неизменно е бил в моите служебни министерства министър на социалната политика и вицепремиер. Демонстрирал е качества на диалогичност и компетентност”.

Дистанция

Кратко, ясно, а също така и без характерните за Кирил Петков лапсуси Донев пожела на министрите от служебния кабинет характер, смелост и мъдрост. Както и да отстояват всички свои решения, взети в интерес на България.

„Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на съществуващ проблем, мислете за всеки човек, който ще трябва да се справи с него и ще разчита на съдействие от страна на държавата ни“, посъветва ги той.

Атаките срещу служебния кабинет започнаха още преди членовете му да се закълнат. А най-много критики има от страна на БСП и лично на лидерката Корнелия Нинова, която не може да преглътне факта, че в кабинета има социалисти. При това социалисти, които не тя е посочила.

Тоест, това не са хора, които аплодират всяка нейна дума и не я подкрепят със сляпо обожание, а се осмеляват даже и да я критикуват.

Очевидно това ще са хората, на които Гълъб Донев може най-много да разчита, защото е проява на голяма смелост да се опълчиш на лидера. Най-малкото рискуваш да бъдеш изхвърлен от партийните листи и да те тричат ритуално по всички форуми.

През май 2021 г., когато му предаваше щафетата в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Деница Сачева, изтъкна, че Донев е „известен професионалист в нашите среди“. И, разбира се, му препоръча „да не се поддава на натиска на улицата и на реваншистки настроения“.

Точно такива упреци заваляха от БСП към служебния кабинет заради освобождаването от управителния съвет на Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) на Гергана Алексова с аргумента за „очевидното й несправяне с поставените задачи“.

БСП съзряха политически мотиви зад уволнението на техния кадър, но не коментираха назначенията в последния момент от страна на подопечни на Нинова структури. Вероятно за да може впоследствие, ако тези рокади бъдат блокирани, да може отново да говорят за реваншизъм.

Спокойствие

„Спокойствие и само спокойствие“, призовава Карлсон, който живее на покрива. Това в следващите месеци трябва да е и лозунгът на „Дондуков“ 1.

Спокойствието и хладнокръвието на новия служебен премиер са пословични. За него казват, че не залита никога и преценява внимателно ходовете си. Освен това има военна закалка и е взискателен както към себе си, така и към хората, които го заобикалят. Не на последно място, умее да разпределя задачите, което го прави отличен администратор.

„Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона“, каза Гълъб Донев по време на встъпителната церемония на стотния кабинет. Новият служебен министър-председател е напълно наясно с какво се заема:

„На нас ни се пада нелеката задача да се справим със задълбочилата се криза”. И още: „Отговорността и доверието на хората са най-важните неща, които ще се стремим да спечелим“.

Въпреки опитите за конфронтация, които ще зачестят в следващите дни и месеци, Донев дава надежда, че езикът на омразата, който вече е традиционен в политическите среди, ще се успокои. Това подчерта пред Нова телевизия Тома Биков от ГЕРБ:

„Българското общество има нужда повече от успокояване на страстите, отколкото от нагнетяване на страстите. Фигурата на служебния премиер Гълъб Донев е такава, която ни дава надежда, че един подобен подход за успокояване на обществото е възможен“.

Разбира се, последваха критики, че щом от ГЕРБ се отнасят положително към Донев, явно има някаква сделка. Което съвсем не е задължително, защото добри думи от различни партии имаше и за сваления с вот на недоверие кабинет.

Факти

Новият служебен премиер е атакуван по форумите и за това, че кариерата му дотук е свързана с държавната администрация, общият момент в неговата и тази на президента Радев биографии е, че и двамата са учили във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”, макар и в различни години.

Най-голямо безсилие обаче издава опорката на русофобите, че роденият през 1967 г. в София Гълъб Донев е завършил 35-а Руска езикова гимназия, която по времето, в което е учил там, си е нещо като квартално училище, но за троловете това не е от значение.

Точно поради тази причина пропускат да отбележат, че Донев впоследствие придобива магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“, както и че специализира „Бизнес и мениджмънт“ в УНСС.

Злостните коментари във форумите по адрес на Гълъб Донев и съпругата му са, че „гукат щастливо“ отдавна. Всъщност те са едно много красиво и сплотено семейство. Обичат да пътешестват семейно и не крият любовта си, запечатана в многобройни снимки.

Голямата им радост и гордост е дъщеря им Габриела, завършила Американския колеж в София и учила актьорско майсторство в Лондон и в Американската академия за драматични изкуства. На 15 октомври 2020 г. на нейно име е регистрирано „Зелената стая“ ЕООД с капитал от сто лева.

В момента дъщерята на Гълъб Донев развива свой собствен бизнес. През октомври миналата година е регистрирала фирма с име „Зелената стая“. „Студио по изкуства, развиващо не само таланти, но и емоционална интелигентност. Чрез лична и индивидуална връзка градим знание“, описва начинанието си Габриела.

По пътя към властта

От 2005 до 2006 г. Гълъб Донев е и.д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

От 2001 до 2007 г. е шеф на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

От 2014 до 2016 г. е заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика. Сред длъжностите, които заема след това, са зам.-директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“ и зам.-директор на дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на отбраната.

Заема поста служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 г.

От май до декември 2021 г. Гълъб Донев е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Назначен е за секретар по социални политики и здравеопазване на президента на Република България с указ №120 от 9 май 2017 г. Във втория мандат на президента Румен Радев е назначен за секретар по социални политики и здравеопазване с указ №19 от 22 януари 2022 г. Преназначен е на длъжността секретар по демография и социални политики с указ №97 от 30 март 2022 г.

Имущественото състояние на новия служебен премиер е далеч по-скромно от това на харвардските възпитаници. Двамата със съпругата му Нели, която е зъболекарка, имат на влог по 15 000 лв. Декларира къща с площ от 96 кв. м и 400 кв. м. двор в София, която му е дарена през 1995.

С жена му карат два автомобила – той „Опел Мерива“, придобит през 2015 г. като наследство (дарение), а тя „Хюндай Санта Фе“, купен две години по-късно – през 2017-а.

В декларацията, която подава към КПКОНПИ, фигурира кредитна карта за 10 000 евро и кредит от 100 000 лв., който изплаща към банка. За тази сума от декларацията е видно, че с жена му са купили офис в София.

Топ майтапи за него в социалните мрежи

Една птичка пролет не прави, но един Гълъб… прави правителство.

Ако премиерът се казва Гълъб, как се нарича правителството? Гълъбарник!

Коя е най-омразната книга на Гълъб Донев? “Ние, врабчетата”.

Журналистът Паун Цонев щял да бъде пресаташе на премиера Гълъб Донев.

Бъдещата партия на Гълъб Донев ще се казва “Български орел”.

Ще забрани ли новият премиер шипчетата по первазите, или ще застане на страната на хората?

Кръстен ли е на дядо си Пощенски

Има ли котка у тях и с Гълъб как се разбират?

Нарича ли го “пиле” съпругата му в спалнята?

А колко по-подредено щеше да е, ако Гълъб Донев беше служебен министър на транспорта и съобщенията.

Гълъб Донев премиер. Гугутка Пешева – вице.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts