| | | |

Бивш шеф на БЕХ за газа от “Газпром”: Щетата вече е нанесена

След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета – имаме 6 входни и над 12 изходни точки. Диверсификация на източниците, за съжаление, към момента нямаме.

Това каза за БНР Валентин Николов – бивш директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ “Козлодуй”. И в момента получаваме руска газ, само че през посредници, категоричен е той:

снимка Архив

“От друга страна, получаваме азербайджански газ – 30%, по договор и другите 70% – от спот пазара, където е много по-скъп. Тоест ние в момента от Азербайджан получаваме горе-долу същото съотношение, както от “Газпром” – 30% петролни деривати и 70% спот цена.

В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от “Газпром”. За съжаление обаче от посредниците, от които получаваме руска газ, получаваме с надценка от спот пазара – тоест много по-скъп”.

Не мисля че ще останем без газ. Доста от търговските фирми много по-рано “Булгаргаз”, след започване на войната и с изпреварваща информация може би, успяха да вземат и спотове на Ревитуза, и капацитет в мрежата.

Така или иначе ще вземем през посредници руска газ тази зима. Проблемът е, че ще бъде на много по-висока цена

Според него правилният въпрос не е дали да преговаряме с “Газпром”, а можем ли след години да спечелим арбитражно дело срещу компанията.

“Ако загубим, ще платим от порядъка на милиард долара без да сме получили нито капка природен газ от “Газпром”. Ако обаче го спечелим, в този случай “Газпром” трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ”.

Необходим е „много добър анализ в договора с “Газпром”, защото вече щетата е нанесена, категоричен бе Николов.

“Един преговорен процес наново с Газпром ни поставя м много неизгодна позиция – тоест ние вече не можем да претендираме за ползи от тях в никакъв случай”.

В премахване на държавните предприятия от търговията с газ „има резон“, но нашият пазар още не е подготвен за това, категоричен е той:

‘Всъщност цялата политика на Евросъюза, не само в газа, а и в тока, е да няма обществени доставчици, а ако има държавна фирмата – да се състезава наравно с другите”.

Бившият министър Александър Николов „не е съвсем прав“, че ако не се финализира бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има откъде да се достави втечнения газ, защото тръбите ще заети с азерския. Около 6 000 000 кубически метра на ден може да получаваме и сега от “Кулата-Сидерокастро”. Около три милиарда куб. метра са годишните нужди на държавата“.

Правителството „Петков“ е трябвало да завърши връзката през 2021 година. Те са обвинили ГЕРБ за пропуски в работата, но не са сменили нито мениджмънта, нито изпълнителите, подчерта Николов:

“А тя не виждам да е завършена и сега. Трябва да се направи анализ дали на фирмата изпълнител ѝ се вземат неустойки. Още никой не е казал за това нещо”.

“Ще получаваме 1 милиард кубически метра, както получаваме и в момента от Азербайджан, през тази гръцка връзка, само че на по-ниска цена, защото ще изпълним договора, който сме подписали с Азербейджан, но повече няма да можем да получаваме оттам.

Ще можем да получаваме повече през 2024 година, ако бъде завършен LNG терминала в Александруполис, тогава наистина ще имаме диверсификация, защото ще сме съсобственици в този терминал”.

Щабът трябва да анализира договора с “Газпром”:

“Политически правилно е създаден щаб, но технически неправилно, защото не е необходимо чак щаб. Мисля, че “Булгаргаз” е търговско дружество, което трябва само да си намери източници на газ.

Въпросът е, ако има въобще щаб, да анализират с помощта на международни консултанти договора с “Газпром”, защото там е разковничето дали България ще загуби едни големи пари и няма да има газ или ще може да си вземе газът, който е до края на годината, по този договор без да преговаря за нов договор. Там трябвало да анализират“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts