| | | |

Има едни танкери, които някъде си плуват, ама кога ще дойдат, как ще дойдат, на каква цена, не се знае

“Очевидно управлението на “Булгаргаз” е виновно за задълженията на държавния доставчик. Само за два месеца “Булгаргаз” загуби от цените 70 млн. лева.”

Това коментира бившият енергиен министър и член на Националния съвет на БСП Румен Овчаров по Bulgaria ON AIR.

снимка Архив

“Прокуратурата, ако се поразрови, може да провери точно на базата на какво зам.-министърът на енергетиката е написал писмо на “Булгаргаз”, че на заседание на Министерския съвет е взето решение да не се плаща по новата схема на “Газпром”, добави Овчаров.

По думите му е изваден евтиният газ, за да се правят врътки с цената. Той обърна внимание, че не може в ситуация, в която няма нормални доставки, да изпразниш газохранилището. Гостът добави, че нашето хранилище е едно от най-празното в Европа.

“Има едни танкери, които някъде си плуват, ама кога ще дойдат, как ще дойдат, на каква цена, не се знае.

Тук въпросът е много простичък. Ще се намери ли политическа воля от този щаб. За да се реагира в аварийна ситуация, трябва да има компетентни хора. Тук не виждам компетентност.

Първото действие на Щаба е, че ще търси краткосрочни доставки. Няма да ги намерят. Отсега го казвам. Даже да намерят нещо, ще бъде на цена, от която ще ни се изправят косите”, разясни Овчаров.

Според него друго решение, освен да се плати на “Газпром” по схемата няма, ако искаме стабилни доставки.

Овчаров изтъкна, че е възможен арбитраж. Той каза, че държавата събира парите от държавните дружества и цяла година се прави на разсеяна за свръхпечалбите на производители на електроенергия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts