| | | | |

И ректорите скочиха срещу решение на Кирил Петков, търсят помощ от служебното правителство

Никой не е против да се вдигнат заплатите на преподавателите във ВУЗ. Въпросът е, че парите ще стигнат само до края на 2022 година. Тъй като са допълнителни пари и то само за академичния състав, няма гаранции, че следващата година ще бъдат отново в бюджетите на висшите училища.

Представете си ситуацията – сега вдигаме заплатите и януари месец се окаже, че тези пари ги няма

Това каза за БНР ректорът на УНСС професор Димитър Димитров, член на Съвета на ректорите съвета на ректорите по повод критиките на ректорите към решението на предишното правителство да повиши от 1300 на 1500 лв. минималната заплата за преподавател във висше училище.

снимка УНСС

Миналата седмица Съветът на ректорите остро предупреди, че има опасност университетите да бъдат изправени пред фалит в средата на 2023 г. заради приетото решение на 1 август от правителството на Кирил Петков за увеличаване на минималната заплата за преподавател във ВУЗ със задна дата от 1 юли като за целта кабинетът отпусна допълнително 20 млн. лв. за държавните университети.

Според становището на ректорите причината за очакваните финансови затруднения, е че те ще доведат и до увеличение на заплатите на останалите преподаватели и работещи във висшите училища, а това не е обезпечено със средства от бюджета.

Освен това ректорите смятат решението за незаконно, тъй като не е минало обществена консултация и намекват, че може ида не го изпълнят. Според тях разпределянето на 20-те млн. лева допълнително за университетите и увеличението на минималните възнаграждения, не трябвало да се смесват.

Това било “действие, което ще преобърне изцяло моделите на организиране на бюджетите на университетите и на формиране на работните заплати”. “Отделената за това сума от 20 милиона лева не покрива многобройните допълнителни съпътстващи разходи, които не са изчислени и включени при определяне на размера на субсидията от страна на държавата”, пише в становището на ректорите.

Ректорът на УНСС обясни, че за последвните две години той е увеличил заплатите 2 пъти с по 10%, но това е била на база на оптимизации – “консервативна политика по отношение назначаването на персонал, вътрешни резерви, преразпределение на някои разходи, енергийна ефективност”.

Решението на кабинета “Петков” показа поредното разминаване при съгласуването му с ректорите, като академиците твърдят, че то не е е съгласувано с тях, докато от стенограмата на последното заседание на правителството “Петков” става ясно, че вече бившият образователен министър акад. Николай Денков има противоположна информация за позицията на ректорите.

Ректорът на УНСС коментира и предложението на ексминистър Денков за обединение на ВУЗ. Според него това е “чисто административен акт, на който не се виждат реалните ползи”.

“Ако университетите, които разбират с какво се занимават, имат контакти по света, връзки с бизнеса и там работят доста интелигентни хора, ако тези университети сами преценят, че има нужда да се слеят или да извършат някакви действия, които и водят към обединяване, повярвайте ми, те ще го направят.

Чисто механично да слеем два университета и там да им правим бордове, допълнителен академичен съвет и още разни други неща – аз съм га анализирал и като икономист, и като управленец – управленски кошмар за нашата ситуация в нашите условия”

Относно твърдението на бившия министър Денков, че в някои малки университети 70% от преподавателите не са покрили минималните изисквания за съответната академична длъжност, Димитров изтъкна, че става дума за 2-3 много малки университета. Във водещите университети близо 100% покриват изискванията.

От новия служебен кабинет Съветът на ректорите се надява “на диалог и на разбиране”. Предложението е да се отмени решението за 1500 лв. минимална заплата и да се работи по нов начин на финансиране на висшите училища

“При инфлация 16% вече става сложно и наистина трябва компенсация, но не такава еднократна компенсация, която беше извоювана с големи усилия”.

През последните 7-8 години висшите училища са минали през редица реформи, които не са много публични. Ако се прави нова, “е добре да се изведат един-два приоритета, които в момента са важни за висшите училища”.

Съществува риск преподавателската професия във ВУЗ да се превърне в непривлекателна за младите, но това не важи за водещите университети, подчерта Димитров.

Източник: Дир.бг

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts