| | | |

ГНУС: Работата ни с БСП бе заради общата цел да бъдат държани ГЕРБ и ДПС далеч от властта

Ще има ли обединение между ПП и ДБ? Ще имаме ли газ през зимата… За работата с БСП в управлението. По темите пред ФАКТИ говори Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

снимка Архив

-Г-н Мирчев, страната се готви за избори. Все повече се коментира обединение на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Как го виждате и колко е вероятно към днешна дата?

-Предстоят разговори. Тепърва ще обсъждаме с ПП възможностите за обединение. Предложението ни е изключително важно, защото ни трябва голяма формация, която да може да заяви самостоятелно управление. Длъжни сме да създадем системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната.

Не става въпрос и за субект, който да е за един или два мандата, или за един и два служебни кабинета на Румен Радев. Става въпрос за политически субект, който ще е продължителен във времето, който ще може да поставя условията на масата, когато се започнат преговори за различни коалиции.

Важно е и това, че в началото на кампанията никой няма да задава въпроса дали ГЕРБ ще е първи. Такъв общ политически субект ще даде ясна заявка за първото място на избори. А и така няма да се разделят хората.

-Търсите широко обединение в десния спектър или ясно представителство в един блок на двете партии, за да гоните мнозинство?

-Не става дума за дясна коалиция, а за коалиция на промяната, която да постави България на нова, по-бърза скорост. Самата коалиция „Демократична България“ е съставена от доста различни партии.

-Коалиция за избори е едно, а коалиция след избори друго. Защо искате преди изборите?

-За да можем да гарантираме първото място и да не делим хората, да не ги поставяме пред дилемата за кого да гласуват. Така ще дадем възможност на избирателите да гласуват за политически субект, който ясно е очертал приоритетите си. Субект, който истински да залага на вътрешна демократична култура, а не малка група хора да взимат решения.

-Изводите, които си правите за вас, след като участвахте в управлението, са…

-Вече направените правилни стъпки трябва да бъдат продължени в едно по-високо темпо. Коалицията да не се занимава с теми, които не са важни за обществото.

Като пример ще дам това, че два месеца се занимавахме и си губихме времето с това кой да е управител на БНБ. В момента сме в различни кризи – политическа, енергийна, и за хората е важно как управляващите решават тези въпроси, а не политиците да спорят за един или друг пост.

-Трудно десните хора приемат обща работа с БСП, но какво показахте вие през изминалите месеци в управлението?

Работата ни с БСП бе заради общата цел да бъдат държани ГЕРБ и ДПС далеч от властта.

Ако вместо управление миналата година имахме четвърти избори, това щеше да повлияе изключително негативно на обществото. Имаше нужда България да има правителство. Никой от нас не е влязъл в управлението заедно с БСП с някакво огромно удоволствие или това да е било някакво желано сътрудничество. Нито пък сме искали да сме на всяка цена във властта.

Ние доказахме това при изборите през 2021 година. И искам да кажа, че тук има голяма разлика с управленията от предишните години, в които имаше политически субекти, които искаха на всяка цена да са във властта. При нас това не е така.

Точно затова искаме с ПП да излезем като обща политическа сила и след изборите ние да поставяме условията, а не да зависим от други политически субекти и техните „червени линии“, които не са в синхрон с геополитическата ориентация на страната.

-Машинният вот оцеля в парламента с един глас…

-Не. Машинният вот не влезе в дневния ред на парламента с един глас. Постарахме се доста в тази посока.

Няколко пъти блокирахме това предложение в комисията, защото от „хартиената коалиция“ бяха намерили мнозинство, за да прокарат хартиения вот. Надявам се сега на никого да не му хрумва друго, за да се опита да се прокара хартиеният вот през решение на ЦИК. Просто трябва да се спази законът.

-Смятате ли, че след тези предсрочни избори може да се формира такова представителство в парламента, че да може в страната да настъпи промяна?

-Трудно ще е. Предупреждаваме за това от доста време. Очаквам след изборите да видим парламент, който да е по-фрагментиран от предния. Затова призовавам за масово гласуване.

Надявам се да бъдем един голям субект с ПП, защото иначе рискуваме да влезем в спирала от избори. Това България да няма действащ парламент, да няма кабинет е една от най-големите щети, които можем да си причиним сами.

-Какви очаквания имате към служебния кабинет? Съставът вече е ясен и работи?

-Да организира нормални избори и да не се опитва да промени геополитическата ориентация на страната. Да си свърши в срок узаконяването на гръцката връзка, за да можем за зимата да получим пълните количества газ. Надявам се служебният кабинет да не залитне към сближаване с евразийската част от света.

-Експерти по газа са на мнение, че е добре да се обмисли и разговор с „Газпром“, за да си гарантираме доставки за зимата?

-Абсолютно грешна теза. Газът от „Газпром“ е най-скъпият, а Путин просто решава и го спира. Доказа го отношението му към страни като Италия, Франция и Германия, които започнаха да плащат в рубли, но пак нямат газ. По „Северен поток“ постъпва 1/5 от количеството.

Очаква се тези 20% да станат 0%, защото всичко зависи от волята на Путин.

Кабинетът „Петков“ направи така, че България да има различни източници на газ, а не това, което ни бе завещал Борисов, да сме зависими от „Газпром“. Нека хората не забравят това. Дългосрочната ни цел е България да стане независима, да има много доставчици на газ. Когато България е била независима, е била най-добре.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts