| | | |

Искрен Митев, ПП скочи на служебното правителство и обяви: Пак ще се коалираме с БСП

Както видяхме от действията на служебното правителство, алтернативите, за които ние усилено работихме, за да успеем да освободим България от зависимостта от „Газпром“, бяха много бързо бяха занулени.

Това каза пред Euronews Bulgaria бившият депутат от ПП Искрен Митев.

Учудвам се на бързината, с която служебното правителство успя да прекъсне две от алтернативите за газ – договора с азерите и газовата връзка с Гърция. Служебното правителство се опитва да внуши една стабилност, но всъщност единствената стабилност, която може да ни донесе възобновяването на преговорите с „Газпром“ е стабилната ни зависимост.

Виждате в отношенията, които „Газпром“ проявява не само към нас, но и към други държави е, че е един партньор, на който не може да се разчита. Една от големите лъжи, които се тиражират е, че България е прекратила отношенията си с „Газпром“, което не е вярно. България е била изрядна по договора, но те едностранно са нарушили условията за плащане.

Въпросите са два – стабилен партньор ли са „Газпром“ и защо служебното правителство се опита да разруши всички действия, които направихме, за да има диверсификация.

По думите му, времето не им е стигнало да завършат договорите за азерския газ и газовата връзка с Гърция. Дори седемте танкера, които Кирил Петков обяви за договорени да бяха доставени, е нямало да решат проблемите с газа.

Те са ги оставили на ниво съглашение и служебното правителство е трябвало да реши дали да ги вземе и как газът да стигне до България. Те са дали четири варианта за диверсификация, два от които вече служебното правителство е анулирало. Оставихме танкерите като една възможност, която на този етап се дават сигнали, че няма да бъде оползотворена, каза Митев.

В момента България получава газ на по-добра цена, отколкото би била при дългосрочния договор с „Газпром“ до края на годината

Това е една от поредните лъжи, хвърляни от опозицията и се учудвам българските граждани защо толкова бързо вярват на политически партии, които дългосрочно са показали, че не може да им се вярва. Изведнъж им повярваха, че може да получаваме по-евтина газ от „Газпром“ – не можем, защото цената в световен мащаб е висока, допълни Митев.

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са естествени партньори, а дали ще се явим заедно на изборите е въпрос на съглашение между двете формации.

Ако е по-смислено за нас да се явим като самостоятелни играчи, за да имаме още повече депутати, смятам, че това е по-добрият избор. Важното е в следващото Народно събрание да има мнозинство от народни представители, които искат да се борят с корупцията.

Решението дали ще се явят заедно на изборите ще бъде обявено тази седмица, каза още бившият депутат.

Митев не смята за реалистично ПП и ДБ да имат мнозинство от 121 депутати в следващия парламент. Трябва да има още една формация, която да подсигури такова мнозинство. БСП е показала, че е партия, която иска да се бори с корупцията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts