| | | | |

Промяната уж дойде. Оказва се, че освен всичко друго, което надроби, тя ни остави и повече трупове по улиците

За първите седем месеца на годината от ПТП са загинали 288 човека, което прави средно 1,4 загинали на ден

В София през нощта стават около 20 катастрофи по големите булеварди, което е три пъти повече

Преди броени дни излезе поредния анализ на Института за пътна безопасност (ИПБ), според който „въпреки декларираните усилия от страна на правителството, жертвите и тежко ранените продължават лавинообразно да се увеличават.

За седемте месеца на управление, правителството на Кирил Петков не е извършило нито една реформа/промяна на модела на споделената (без)отговорност в 12-те институции с отговорности за управлението на риска от ПТП“.

Следват статистики, посочващи, че за първите седем месеца на годината от ПТП са загинали 288 човека, което прави средно 1,4 загинали на ден. Тежко ранените са 4472 души, което прави средно 21,1 тежко ранени на ден.

Констатира се, че през юли, след като правителството уж обяви война на нарушителите, загиналите са 63-ма, което е 2,03 души средно загинали на ден. Нарастването е с 0,63 на ден. При тежко ранените се констатира още по-драстично нарастване през месеца – 899 човека или 29,01 средно на ден, което е над 7,91 тежко ранени на ден спрямо годишната база.

Още миналия месец от ИПБ алармираха, че по-рано са поискали от бившия вече премиер Кирил Петков международен одит на състоянието на пътищата. Той обаче отказал с довода, че е „политически неприемливо“.

Малко преди това, те пак излизат със становище, касаещо предложените промени в Закона за движение по пътищата. Според тях, предложените промени са хаотични и непоследователни, а стремежът на МВР да повишат част от глобите за извършени административни нарушения, без да бъде преразгледан в цялост санкционния режим по ЗДП, ще доведе до повече объркване.

Споменат и е и вече бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който още на 03.12.2021 г. е възложил, по думите му, анализ и оценка на отговорностите на държавните институции, свързани със ЗДвП, който анализ обаче не е представен. В обобщение, от ИПБ констатират, че е неуспешен опитът МВР да ограничи пътнотранспортния травматизъм.

След случая с Георги Семерджиев от миналия месец, при който дрогираният 36-годишен бивш футболист мина на червено, прегазвайки и убивайки на място две момичета на тротоара – на 22 и на 26 години, Милчев също така каза, че в София „движението през нощта не се контролира от месеци“.

А основната причина за липсата на контрол е, че след смяната на ръководството на КАТ преди няколко месеца, са налице обтегнати взаимоотношения между служителите и ръководството.

В София през нощта стават около 20 катастрофи по големите булеварди, което е три пъти повече, отколкото преди година и половина-две, а в същото време екипите, които контролират през нощта, са 2 за 1,5 млн. столица. Два! За цялата столица.

Освен да ви призова да не карате вечер, не знам какво друго да направя. Въпреки че през деня ситуацията не е по-розова.

Още в края на 2021 г. от института са изпратили и писмо на Петков, в което са го уведомили, че са необходими спешни структурни, кадрови и функционални промени на системата за управление на риска от ПТП, поради лавинообразното повишение на пътнотранспортния травматизъм спрямо 2020 г., като загиналите са 91 души повече.

Оказва се, че нееднократно до момента, от ИПБ са внасяли становища и анализи, касаещи лавинообразното увеличение на жертвите, лошата инфраструктура и промените в Закона за движение по пътищата.

Проблемът, разбира се, не е от вчера. Връщаме лентата малко по-назад и разбираме, че от института са алармирали за проблема още служебния министър-председател Стефан Янев.

Според официалната статистика на Пътна полиция за миналата година има повишаване на брой на загиналите – 561 души, ранените са 7609, а тежките пътнотранспортни произшествия са 6080. Тоест в сравнение с 2020 г., 98 души повече са намерили смъртта си на пътя.

Още по-лошото е, че има съществен ръст на загиналите деца – през 2021 г. 48 деца, което е двойно повече от 2020 г.. Данните за пострадалите деца при пътни инциденти също са повишени. Най-много малолетни и непълнолетни загиват като пътници – 75% от всички.

Вероятно вече сте забравили и убиеца на Милен Цветков – Кристиан Николов, който напусна ареста и ще носи електронна гривна, като за пускането му Софийски градски съд взе под внимание писмо с похвала от началника на Централния затвор, в което е отбелязано, че Николов има добро поведение, помага в кухнята и в администрацията на затвора.

Напълно справедливо – убиваш човек, после помагаш в кухнята и те пускат под домашен арест, нали?

През март, точно в разгара на войната в Украйна, Софийски градски съд (СГС) осъди само на 9 години Николов, при поискани 15 от прокуратурата, като ще бъде приспаднато и времето, в което той беше в ареста. Това означава, че (евентуално) ще лежи по-малко от 8 г.

Присъдата на първата инстанция може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. Очаква това да направят и прокуратурата, и защитниците на обвиняемия, защото на вторите им се струва висока тази присъда за доброто момче на мама, което просто пило някакъв чай, в който някой ми бил сипал нещо. И което помагало в кухнята на затвора, не забравяйте!

Петчленният състав на СГС не прие обвинителната теза, че дрогираният с 3 вида наркотици Николов е действал при евентуален умисъл. За съжаление, почти 100% от пътно-транспортните произшествия у нас се квалифицират като такива, извършени по непредпазливост. Явно не е умишлено да се напиеш или надрусаш като свиня, не е умишлено да седнеш зад волана в това състояние, не е и умишлено да караш с превишена скорост. Свише е, да знаете!

Още преди две години ГЕРБ и ВМРО поискаха по-строги наказания за шофьори, употребили наркотици. От страна на ВМРО имаше и предложение шофьорите рецидивисти да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си. Както е навсякъде по белия свят. Ние нали към него се числим. Уж…

До момента обаче нито един от текстовете не е приложен в законодателството. Напротив. Имаше дори становища и писма „против“.

А през това време, някои продължават да веят мантрата „съдебна реформа“, която се изчерпва само до: „Да махнем Гешев, за да сложим наш човек“ и „Да реформираме прокуратурата“, щото вероятно тя дава тея безумни присъди на убийците по пътя (и не само на тях).

Всъщност именно лошата прокуратурата и гадния Гешев направиха експертни предложения, и то не вчера, а преди години още, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

От 15 до 20 години затвор или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, извършена по време на управление на автомобил от водач с концентрация на алкохол в кръвта над 2 на 1000, както и при употреба на наркотици, при липса на съответна правоспособност и превишаване на скоростта на движение с над 50 км/час.

Включително бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

Всички експерти непрекъснато припомнят, че Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс са безбожно остарели, съдът е корумпиран и бавен, а политиците не смеят да извадят горещия картоф.

Иначе Промяната уж дойде. Оказва се, че освен всичко друго, което надроби, тя ни остави и повече трупове по улиците. А на нас, целокупното население, не ни остава друго освен да се молим преди всяко качване в автомобила, че както се вижда – пияни, дрогирани и… корумпирани дебнат отвсякъде.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Автор: Виктория Георгиева

снимка Архив

Similar Posts