| | | |

Министрите Алексиев и Шишков ще инспектират българския участък на интерконектора с Гърция

Служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще извършат инспекция на трасето в българския участък на Междусистемната газова връзка Гърция – България.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Обиколката на двамата министри ще започне в 13:00 ч. от газоизмервателна станция Стара Загора.

След това те ще посетят Кранов възел 6, канал на “Напоителни системи” и Диспечерския център до село Стамболийски.

“Интерконекторът Гърция-България е възможно да не заработи през октомври”.

Това каза вчера изпълнителният директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По думите на Йоцов дори и газовата връзка да е готова на 1 октомври, от азерската компания са казали, че трябва да извършват “съпоставки и проверки”, тоест от “СОКАР” могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

“Не е ясно дали през месец октомври ще заработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го гарантира”, изтъкна Йоцов. Той се надява от 1 октомври интерконекторът да започне работа.

Има забавяне на строежа на интерконектора с Гърция, заяви вчера и министър Шишков и подчерта, че цялата държава ще бъде впрегната, за да подпомогне на стрителната компания да завърши навреме обекта.

Припомняме, че на 29 юли по време на своята инспекция бившият премиер Кирил Петков заяви:

“След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализиране на документалната част, която е важна и нужна, за да влезе връзката в експлоатация”

Петков обяви, че “страната ни вече има акт 14, като проектната компания е поела ангажимент да подсигури акт 15 и акт 16 в рамките на следващите четири седмици, до края на август.

“Всичко това е изключително важно, защото цената на газа пада допълнително в момента, когато имаме акт 16. Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората, точно когато идва и зимата”, посочи още министър-председателят в оставка.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts