| | | |

Радев слуша истината за интерконектора на “Дондуков” 2

Президентът Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков“ 2 със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – „Авакс“ и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа – „Ай Си Джи Би“

Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта ще бъдат във фокуса на разговора, който ще се състои от 14:00 ч.

В срещата ще участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебните министри на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството – Росен Христов и Иван Шишков.

Президентът Радев заяви преди дни, че решаването на кризите изисква точна оценка и решителни действия и той приветства отговорните и своевременни действия на служебното правителство за осигуряването на газ. Президентът каза, че домакинствата и бизнеса искат евтини и надеждни доставки и това е задача, която служебното правителство ще решава.

Румен Радев припомни, че диверсификацията в енергетиката е негов приоритет и на служебното правителство. Той увери, че въпреки тежкото наследство, което се заварва – и в документално, и в техническо отношение, служебното правителство ще направи максимума газовата връзка с Гърция да стане възможно най-скоро.

От служебното правителство декларираха, че завършването на интерконтектора с Гърция е техен приоритет и на кризисния щаб в енергетиката. Беше обявено също, че са констатирани технически пропуски, забавяне на дейностите и неприключили строителни работи по проекта.

Затова за по-бързото завършване на обекта бяха назначени всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора, които трябва да докладват за извършените строително-монтажни работи.

Държавата е мобилизирана и ще помогне на строителя да приключи този обект, каза вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след като с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков провериха на 10 август трасето на газопровода от Стара Загора до хасковското село Стамболийски, където е диспечерския център. Алексиев декларира също, че ще бъдат положени усилия връзката да бъде завършена до началото на отоплителния сезон.

Вчера министърът на енергетиката Росен Христов каза, че интерконекторът с Гърция се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември. Той коментира, че противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивидинети, служебното правителство не само, че не се опитва да спре интерконектора, а е впрегнало всички усилия, за да може газовата връзка с Гърция да бъде пусната в срок.

Преди нас просто ситуацията е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация, каза министърът. По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта, каза още Христов. Така че това, което ние правим е, че мобилизираме всички министерства въвлечени в процеса – на регионалното развитие, на енергетиката, на транспорта, на земеделието.

Всички експерти са на разположение и работят по проекта. Опитваме се максимално бързо да отстраним всички административни и документални нарушения, декларира Христов, който в понеделник ще посети обекта.

От компанията “Ай Си Джи Би” (ICGB), която развива проекта за газовата връзка между Гърция и България, съобщиха вчера, че са входирали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до началото на търговската експлоатация на съоръжението.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts